ООН призна естонското е-правителство за най-добро

Естония има най-доброто електронно правителство в света за последното десетилетие, според Организацията на обединените нации (ООН). Любопитен факт е, че проектът стъпва на софтуер с отворен код, като именно той е причината за успеха, коментират от естонското правителство.

Всички ключови системи, вкл. електронно здравеопазване, документооборот и взаимодействие с бизнеса, имат отворен код, отбелязва Сийм Сикут, водещ ИТ консултант към правителството на Естония.

Жителите на страната ползват също система за електронно правосъдие, портал за граждански услуги, система за онлайн плащания и няколко портала на културна тематика. Изходният код на тези ключови, централизирано финансирани проекти е отворен.

Естонската инфраструктура за е-услуги стъпва на принципа на оперативната съвместимост. Освен услуги за гражданите, правителството разработва средства за ефективно взаимодействие с големия бизнес – банки, телекоми и компании от енергетиката.

В момента около 500 хиляди граждани, или половината от населението на Естония, ползват унифицирани идентификационни карти (eID Cards).

Естонските експерти изтъкват три основни предимства на отворения софтуер – икономичност, иновативност и устойчиво развитие. „Нашият софтуер използва най-доброто технологично ноу-хау. А отвореният код позволява лесна смяна на разработчиците в случай на необходимост”, споделя Сийм Сикут.

И в бъдеще Естония ще се придържа към свободна и отворена стратегия. В момента експерти към правителството разработват нова национална стратегия за ИКТ, която ще позволи повторно използване на съществуващи софтуерни решения. Предвижда се също разработка на нови публични услуги.

Коментар