Cisco оспорва сделката между Microsoft и Skype

Cisco отново оспорва законността на сделката между Micrposoft и Skype

Cisco отново оспорва законността на сделката между Micrposoft и Skype

Мрежовият гигант Cisco се обърна към Европейския съд с искане да бъде анулирана сделката по покупка на Skype от Microsoft за сумата от 8,5 млрд. долара.

Юристите на компанията твърдят, че сделката нарушава антимонополното законодателство на ЕС, предаде Ройтерс.

Това сливане създаде монопол и остави за конкурентите само малка част от сектора. Аргументите на Европейската комисия съдържат множество грешки, заяви адвокатът Луис Ортиз Бланко, представящ интересите на Cisco.

Същевременно, експерти от ЕК определят позицията на Cisco като неубедителна, тъй като компанията не е предоставила доказателства за потенциални нарушения на антимонополното законодателство. Изтъква се също наличието на големи конкуренти на Skype като Google Talk и Viber.

По-рано Cisco се обърна към Европейската комисия с молба за преразглеждане на условията по сделката между Microsoft и Skype. Аргументите тогава бяха, че Skype не работи със системите за аудио- и видеотелефония, използващи стандарти на Cisco, и че сливането може да доведе до проблеми за потребителите на Cisco.

На 10 май 2011 г. Microsoft постигна споразумение за поглъщане на Skype за сумата от 8,5 млрд. долара с фонда Silver Lake Partners, който през 2009 г. купи услугата от eBay за 2 млрд. долара заедно с други инвеститори. Сделката по придобиване на Skype е най-голямата в цялата 36-годишна история на Microsoft.

Коментар