Android окупира над 50% от най-големия пазар

Android владее категорично най-големия пазар в света - китайския

Android владее категорично най-големия пазар в света – китайския

Android остава най-разпространената операционна система на китайския пазар, който е най-големият в света. Под управление на гугълската платформа работят над половината устройства в страната, сочи проучване на Kantar Worldpanel ComTech.

През първото тримесечие на 2013 г. делът на Android на пазара за смартфони в Китай възлиза на 51,4%, което е с 2,8% повече спрямо същия период на миналата година.

На второ място е Symbian с 23% дял, следвана от iOS с 19,9%. Платформата на Nokia губи 2%, докато при Apple няма промяна.

Най-разпространени в Китай са смартфоните на Samsung. Южнокорейският гигант контролира 15,2% от продажбите на умни телефони в страната.

По-рано лидерството на Samsung в Китай потвърди и анализаторската агенция Strategy Analytics. По нейни данни, в периода януари-март компанията е продала 12,5 млн. смартфона в страната, което й отрежда 18,5% от местния пазар.

За сравнение, Apple е продала 6,1 млн. смартфона, като отстъпва на Huawei (8,1 млн.), Lenovo (7,9 млн.), China Unicorn (7 млн.) и ZTE (6,4 млн).

Китайците продължават прехода от обикновени телефони към смартфони, отбелязва Kantar Worldpanel ComTech. Проникването на умни устройства в страната е нараснало с 1,2% през първото тримесечие.

Коментар