Загуба от $600 милиона регистрира AMD за второто тримесечие

За разлика от добрите финансови резултати на Intel за второто тримесечие, то при неговия основен конкурент AMD нещата не са толкова розови.

Приходите на втората по големина компания за процесори са $1.378 милиарда през Q2″07, оперативната печалба е $457 милиона, а чистата загуба възлиза на $600 милиона. За същия период от миналата година приходите на AMD са били $1.216 милиарда, а оперативната печалба – $102 милиона.

В същото време Intel отчете приходи от $8.7 милиарда, оперативна печалба от $1.35 милиарда и чиста печалба от $1.3 милиарда, като постигна значителен ръст спрямо същия период на миналата годзина.

От AMD съобщават пред dailytech.com за напредък по много фронтове, но отчитат, че трябва да подобрят и финансовите резултати. Постигнато е увеличение на приходите с 12% и са подобрени са маржовете. Освен това компанията си е върнала част от загубения пазарен дял.

Изглежда, че AMD се е справила с проблемите, които имаше в края на 2006 година в съотношението между OEM и каналите за дистрибуция на микропроцесори. Компанията е увеличила продажбите на процесори с 38%. Растеж има и във възприемането на базираните на AMD платформи, като компанията отчита силни начални продажби на графичната си линия ATI Radeon HD 2000.

От AMD заявиха, че ще продължават да са фокусирани върху преустройството на бизнес модела си и намаляване на капиталовите и структурните си разходи.

Коментар