На хоризонта се задава Windows 7, наследникът на Vista

До три години Microsoft ще пусне следваща версия на операционната система Windows. Разработката вече е известна вътре в корпорацията като версия "7", а новината за нея идва от фирмената търговска конференция, проведена миналата седмица в САЩ.
В Редмънт са решени да ускорят пускането на нови версии на пазара, след като последната операционна система Vista излезе пет години след XP. По същия начин компанията ще ускори обновленията на браузъра Internet Explorer.
Windows 7 е част от новия план на Microsoft за по-предсказуемо пускане на нови продукти на пазара. Най-голямата софтуерна компания в света ще поддържа интерактивен процес на информиране на бизнес потребителите и партньорите за новите си разработки, в частност Windows.
Досега Windows 7 беше известна на разработчиците под кодовото име Vienna. Представители на Microsoft са потвърдили пред CNET News, че Windows 7 е вътрешнофирменото кодово име на следващата операционна система на компанията.
В изявление от софтуерния гигант посочват, че разработката на Windows 7 е планирана за тригодишен период. Яснота за конкретната дата за пускане на системата ще има след достигане на заложените качествени показатели.
Желанието на Microsoft да внесе по-голяма яснота в сроковете за пускане на новите си продукти е продиктувано от критиките на част от бизнес клиентите, които ползват услугата “софтуерна застраховка” (Software Assurance). Те бяха недоволни именно от закъсненията на Vista, коментират наблюдателите на пазара.
Подобно на Vista, операционната система Windows 7 ще се предлага във варианти за бизнеса и крайните потребители, в 32- и 64-битови версии. Microsoft планира също модел на предлагане на системата на абонаментен принцип, но засега не са известни подробности.
В най-близка перспектива, Microsoft подготвя първия сервизен пакет за Vista. Очакваният, особено от бизнес потребителите, Service Pack 1 ще се появи по всяка вероятност в края на настоящата година. Голям процент от корпоративните клиенти планират да преминат от XP към Vista именно с излизането на SP1, който ще отстрани редица проблеми в системата.
Наскоро станаха известни и някои нови патенти на Microsft, за които анализаторите предполагат, че ще бъдат заложени в следващите версии на Windows. Става въпрос за две основни функционалности – интелигентен софтуер за позициониране на реклами, който ще се базира на информация, записана в твърдите дискове на потребителите, и нова странична лента за задачи. 

Коментар