Нанотехнологиите могат да изпреварят скоро ИТ

Европейската комисия започна обществена консултация за провеждане на отговорни изследвания в областта на нанонауките и нанотехнологиите. Резултатът от консултацията по-късно през годината ще бъде препоръка на Комисията до държавите-членки за етичен кодекс в тази нова научна област, съобщи порталът www.evropa.bg.
Анализаторите предвиждат възможно икономическо влияние на изследванията в областта на нанонауките и нанотехнологиите между 150 млн. долара до 2010 г. (приблизително 110 млн. евро, според проучване на "Mitsubishi Institute") и 2,6 трлн. долара да 2014 г. (близо 1,9 трлн. евро, според проучване на "Lux Research").
Вторият по-оптимистичен вариант предполага, че пазарът на нанотехнологични продукти ще бъде по-голям от пазара на информационни и комуникационни технологии и ще надвиши десет пъти бъдещия биотехнологичен пазар.
Публичното финансиране на нанотехнологични изследвания и проекти в света през 2004 г. се е равнявало на 3,3 млрд. долара, а през 2006 г. е достигнало 5 млрд., сочи публикацията в сайта на представителството на Европейската комисия в България.
В същото време някои, макар и не всички области в нанонауките, притежават множество специфични особености, свързани миниатюрните размери, възможност за преминаване на естествените биологични граници и потенциал за свързване на живите същества с направени от човека обекти и системи.
По тази причина безопасното управление и контролът на нанонауките се превърнаха в специфична част от науката и технологиите през последното десетилетие – що се отнася до етика, безопасност, околна среда и фундаментални човешки права като защитата на лични данни.
Етичният кодекс ще артикулира основните принципи, на които да се основават бъдещите проекти в нанотехнологичните изследвания, и ще покани държавите-членки и заинтересованите страни да предприемат конкретни действия за безопасна работа и използване на нанотехнологии.

Коментар