Безжична връзка достигна скорост 15 Gbps

Учени от американския център за електронен дизайн в Джорджия (GEDC) публикуваха резултати от експеримент на безжична връзка, при който е достигната рекордна скорост на предаване на данни.
Като са използвали две близко разположени устройства – предавател и приемник, учените са установили радиочестотна връзка (RF) със скорост 15 гигабита в секунда (Gbps). Технологията работи в 60-гигахерцовия спектър, който е свободен от лицензиране в САЩ и може да се използва от всеки.
При увеличаване на разстоянието между устройствата обаче скоростта намалява в пъти. Така например, при 2 метра разстояние, тя е 10Gbps, а при 10 метра пада до 5Gbps. Но дори и тогава, скоростта е респектираща, тъй като подобна връзка позволява прехвърляне на един DVD филм за секунди.
Новият безжичен стандарт ще бъде легитимиран под номер 802.15.3С. Засега е рано да се прогнозира кога разработката ще придобие комерсиален вид. Сред възможните приложения, предвид малките разстояния между устройствата, са домашните мрежи, както и киоск терминалите за сваляне на мултимедийно съдържание.

Коментар