Sun изсипа обвинения към Microsoft за “патентен тероризъм”

Усилията на Microsoft да окаже натиск върху Linux общността, като използва необосновани обвинения за нарушаване на неуточнени патенти, граничи с „патентен тероризъм”. Това заявяват отговорни фактори от Sun Microsystems, цитирани в сайта silicon.com. От Sun, която също имаше патентни проблеми със софтуерния гигант, разрешени през 2004 година, допълват, че напоследък тактиката на Microsoft пречи и е срещу софтуерните иновации.
Наскоро Microsoft сключи сделки с дистрибуторите на Linux – Linspire, Novell и Xandros, давайки гаранции, че няма да съди потребителите на тези дистрибуции за нарушаване на патенти на компанията. Твърденията за нарушени патенти обаче все още така и не са доказани в който и да било съд.
Според сделките, в замяна на обещанието на Microsoft, Linux дистрибуторите трябва да променят условията на своите дистрибуции, както и употребата на своя софтуер. От Sun казват, че тези действия на софтуерния гигант могат да се оприличат на патентен тероризъм. Това приличало на тактика за изчакване по време на студената война.
Според Sun, тактиката на Microsoft е изцяло против иновациите. Никой в Linux общността не иска да има съмнения относно това дали може да използва софтуер с отворен код, страхувайки се от съд. И в случая, потребителите страдат най-много, изпитвайки страх дали няма да бъдат обвинени и съдени за нарушаване на интелектуална собственост.
Sun обаче се справя доста добре в предпазване на своите потребители от подобни обвинения. За OpenSolaris, например, тя използва отворени стандарти и одобрен модел за лицензиране на софтуер с отворен код – CDDL (Common Development and Distribution License), който гарантира, че потребителите не могат да бъдат съдени за използването на софтуера.
IBM също представи „договори за непредявяване на претенции за собственост” за много стандарти, в които компанията е участвала. По-рано този месец IBM пусна още 150 патента, като чрез този ход иска да намали нарастващия брой съдебни процеси, отнасящи се до софтуера за IP.

Коментар