Компания създаде вечен Blu-ray диск

Обикновените оптични дискове могат бързо да излязат от употреба, в резултат на интензивно използване. Освен това, след няколко години често възникват проблеми с четенето на данни, дори дискът да не е изваждан от кутията.

Новият M-DISC Blu-ray диск ще може да съхранява информация в продължение на над 1000 години (източник: Millenniata)

Новият M-DISC Blu-ray диск ще може да съхранява информация в продължение на 1000 години (илюстрация: Millenniata)

Решение на тези проблеми предлага компанията Millenniata, която твърди, че е създала вечeн диск, наречен M-DISC. Този носител може да съхранява информация в продължение на 1000 години.

M-DISC не се влияе от промени в температурата, силно нагряване, висока влажност, пряка слънчева светлина и други въздействия. Тази устойчивост е постигната чрез използване на специален материал, съставът на който не се разкрива от компанията.

По-рано Millenniata предложи носители M-DISC DVD с капацитет 4,7 гигабайта. Новият „вечен” диск на компанията има капацитет 25 гигабайта данни. Записът и четенето могат да се извършват на всяко Blu-ray устройство.

Масовото производство на M-DISC Blu-ray ще започне през август. Дисковете ще се предлагат с марките TDK, Memorex, Imation, Ridata и Traxdata. Цените все още не са известни.

Коментари по темата: „Компания създаде вечен Blu-ray диск”

добавете коментар...

  1. !vo

    1000 години може и да изкара каменния слой с информацията, но поликарбонатната подложка едва ли 🙂

  2. Драгомир

    USB флашките нямат срок на съхранение 8 години, а цели 50. Естествено говорим за по-старите модели, които имат по-ниско ниво на интеграция. Същата е ситуацията и с харддисковете. Съхранение от 5 години имат новите дискове, но по-стари модели може да отидат към 25 години и повече. Всичко зависи от производителя и използваната технология…
    Между другото заводско записаните CD-та имат може би твърде дълъг период на употреба, стига да не се износят. Тогава гланцирането на повърхвостта им много често решава проблема.

Коментар