IE харчел по-малко ток от другите браузъри

Internet Explorer консумира по-малко електроенергия в сравнение с конкурентните браузъри Firefox и Chrome, твърди изследване на центъра за устойчиви енергийни системи Fraunhofer, САЩ, проведено по поръчка на Microsoft.

Тестовете на Fraunhofer показват, че Internet Explorer е по-икономичен от Chrome и Firefox

Тестовете на Fraunhofer показват, че Internet Explorer е по-икономичен от Chrome и Firefox

В хода на експериментите са тествани версии Internet Explorer 10.0.9200.16540, 10.0.9200.16580, Chrome 26.0.1410.64 и Firefox 20.0.1.4847, 21.0.0.4879 на шест ноутбука и четири настолни РС. Измервано е средното потребление на компютъра в продължение на 6 минути с интервали от една секунда, при отваряне във всеки един от браузърите на десет от най-популярните уеб сайтове в САЩ.

След това измерената консумация на ток е сравнявана с базови стойности, съответстващи на режим покой. Компютрите са работели под управление на операционна система Windows 8.

Освен енергопотреблението при посещаване на популярни сайтове, изследователите са измерили също консумацията при работа с приложението Fishbowl, както и при възпроизвеждане на HTML5 и Flash видео.

Резултатите (PDF) показват, че Internet Explorer е най-икономичният браузър, а Chrome консумира най-много. Докато при първия тест разликата е била незначителна, то в режим на Flash видео предимството на IE е доста сериозно.

Стъпвайки на тези данни, Microsoft изчислила, че ако всички интернет потребители в САЩ използват Internet Explorer, това ще спести електроенергия колкото за 10 хиляди американски домове в продължение на една година. Икономията би била достатъчна също за отглеждане на 22 милиона дръвчета за 10 години.

Изследователите не обясняват на какво се дължи разликата в консумацията при различните браузъри. Предполага се, че предимството на IE идва от по-малкото натоварване на централния процесор. Тъй като сърфирането в интернет заема голям дял от времето, през което се използват домашните компютри, то консумацията на браузъра влияе значително на общото енергопотребление на РС-то.

В хода на изследването е установено, че браузърът повишава консумацията на лаптопите средно със 7-13%, а на настолните компютри – с около 3-5% при сърфиране в интернет, в сравнение със състоянието на бездействие.

По-рано Microsoft заяви, че Internet Explorer 9 осигурява най-дълго време за автономна работа на лаптопите, в сравнение с Chrome 10, Safari 5, Opera 11 и Firefox.

Коментари по темата: „IE харчел по-малко ток от другите браузъри”

добавете коментар...

  1. gogo

    Ами щом харчи по-малко ток, ще си го инсталирам на климатика!

  2. MacBook

    Microsoft ? Не благодаря.

  3. Anonymous

    Хахха ако ще и без ток да върви, ако ще и да произвежда ток докато ровя из нета… пак няма да го ползвам 😀

  4. S III

    Знаем ги ние тези платени изседвания на Бил Гей-а! То уж пак според същите изследвания ИЕ бил най-разпространеният браузер! Дрън-дрън! Не познавам абсолютно никого, който да го ползва!

Коментар