ЕС ще разреши 3G услуги в GSM спектъра

  
Европейският съюз ще разшири радио спектъра за достъп до интернет услуги от мобилен телефон. Използването на по-ниски честоти ще намали разходите на операторите и ще им позовли да достигнат до по-отдалечени райони и до повече потребители, съобщи Yahoo News.

Европейската комисия предложи 3G услугите, наричани още UMTS, да получат достъп до честотите 900MHz и 1800MHz, които в момента се използват само за гласови и информационни услуги от по-старата технология, позната като GSM. Това ще означава, че компаниите, предлагащи 3G услуги, ще използват по-малко антени за клетъчни телефони, като в същото време повече потребители ще могат да влизат в интернет, да проверяват своите имейли и да гледат видео клипове чрез своите мобилни хендсети.

Този ход на ЕС ще намали мрежовите разходи на операторите в мобилната комуникационна индустрия с 40% през следващите пет години. За да бъде реализирано, решението трябва да получи подкрепата на европейските правителства и Европейския парламент.

Регулаторите на ЕС също така търсят начини за освобождаване на повече радио честоти за бързо разрастващия се пазар за безжични устройства.

Коментар