Заразните сайтове – избуяваща кибер опасност

 
Броят на уеб страниците, които съдържат и разпространяват зловреден код, се е увеличил шесткратно за половин година. Това показват данните на компанията за сигурност Sophos.

В началото на годината системите на Sophos са следили около 5000 заразени уеб сайта дневно. В момента скенерите засичат около 29 700 вредни уеб страници на ден.

Дори и при много кратки посещения на опасните сайтове е възможно интернет потребителите да инфектират компютрите си с вируси, посочват експертите. Само един от пет заразни сайта са били създадени специално със злонамерена цел. Другите 80% са легитимни уеб страници, които са станали жертва на хакери.

Именно тези 80% заразени законни сайтове повдигат въпроса защо уеб хостовете не вземат необходимите мерки за по-добро осигуряване на своите сървъри, коментират от Sophos.

Прости мерки като постоянно осъвременяване на сайтовете с пачовете за сигурност ще намалят драстично броя на заразените легални страници в Мрежата. Колкото по-малко пукнатини има в защитата на сървърите, логично толкова по-малък ще бъде и рискът от инфектиране на сайта, добавя Sophos.

В края на 2006 година малко над една трета от заразните сайтове се хоствани в Китай. Сега повече от половината уеб сайтове (53.9%) се хостват там, като по този начин азиатската държава задминава Щатите, сочи статистиката на компанията за сигурност.

В САЩ се хостват 27.2% от опасните сайтове, в Русия – 4.5%, а в Германия – 3.5%. В Украйна и Франция процентите са съответно 1.2% и 1.1%. Под един процент са заразните сайтове в Канада, Южна Корея, Великобритания и Тайван – съответно 0.8%, 0.6%, 0.7% и 0.6%, разкрива Sophos.

Същевременно докладът на компанията класира и най-уязвимите уеб сървъри. Над половината (51%) от инфектираните уеб страници се хостват на сървъри Apache. На второ място са сървърите IIS 6 и IIS 5 на Microsoft с 43% общ дял от хостваните заразни сайтове.

Коментар