1/5 от населението ще бъде в интернет до 2011

Над една пета от населението по света ще бъде онлайн до 2011 година, според доклад на фирмата за проучвания JupiterResearch.
Глобалният брой потребители на интернет ще се увеличи от 1.1 милиарда души през 2006 година на 1.5 милиарда през 2011, което означава, че 22% от населението на Земята ще сърфира в мрежата след 4 години.
Бразилия, Русия, Индия и Китай ще дадат тласък на бъдещия растеж на онлайн населението, казват от фирмата за изследвания. Бързата експанзия на достъпа до интернет през миналото десетилетие в САЩ, Канада, Япония и Западна Европа е създала голямо и зряло онлайн население в тези страни и като резултат от това, там увеличението на интернет потребителите до 2011 година ще бъде сравнително по-малко, добавят от JupiterResearch.
Според доклада на фирмата, делът на Северна Америка от глобалното онлайн население се очаква да падне от 21% през 2006 година на 17% през 2011.
Китай и Индия, като най-многобройни страни в света, ще са отговорни за стремителното увеличение на глобалното интернет население. В тези две държави потреблението на Мрежата ще се увеличи, поради добре разработващата се инфраструктура и по-високата покупателна способност, дължаща се на нарастването на брутния вътрешен продукт.
Проникването на интернет ще остане най-голямо в Северна Америка, където до 2011 година 76% от населението на континента ще имат достъп до Мрежата. В Западна Европа също се очаква подобна стойност.

Коментар