Спамърите атакуват с популярния формат PDF

Между 65% и 88% от електронните писма, които получават днес потребителите, са спам, твърди компанията GFI Software, като се позовава на проучване. Нежеланата поща продължава да създава главоболия на администраторите и крайните потребители, защото спамърите постоянно се опитват да бъдат една стъпка напред пред разработчиците на антиспам софтуер.
Въпреки, че авторите и разпространителите на нежелана електронна поща постигнаха значителен напредък чрез спама с изображения, софтуерната антиспам индустрия бързо взе мерки и оказа успешно противодействие. Както при всяка игра на „котка и мишка“ обаче спамърите трябваше и отговориха на предизвикателството.
През юни 2007 спамърите излязоха с нова техника, която е не само по-изобретателна, но и по-проблематична от спама с изображения. Вместо да внасят изображение в писмото, те го пакетират в прикачен файл, който използва един от най-популярните днес формати – PDF.
Този ход е хитър, тъй като имейл потребителите очакват спама да е изображение или текст в самото писмо, а не прикачен файл. И тъй като повечето бизнеси днес изпращат документи, използвайки формата PDF, потребителите на електронна поща обикновено проверяват всеки такъв документ. В противен случай рискуват да не загубят важна документация.
За да се справят със заплахата от PDF спам, администраторите трябва да приложат колкото е възможно повече техники, включително филтри на Бейс и PDF-филтриране, посочват експертите от GFI Software. Същевременно те трябва да запазят ниското ниво на грешни резултати.
Решението GFI MailEssentials, предлага защита срещу спам и фишинг на сървърно ниво и елиминира нуждата за инсталиране и осъвременяване на анти-спам и анти-фишинг софтуер на всяка отделна работна станция в мрежата. Софтуерът използва анализ на Бейс и други методи и не изисква допълнително конфигуриране.
Неверните положителни резултати при работа с GFI MailEssentials са малко, благодарение на автоматичен бял списък. Приложението включва също така инструменти за управление на пощенски сървър от рода на съобщения под всяко писмо, архивиране на пощата и наблюдение, доклади, сървър за списъци за разпращане на писма, автоматични отговори, анти-фишинг и POP3 изтегляния.
Компанията GFI Software, чиито продукти се предлагат у нас от bsd.bg, е подготвила специален документ, който обяснява какво е PDF спам и как спамърите използват популярните файлови формати, за да достигнат до пощенските кутии на потребителите. Документът е достъпен за свободно изтегляне от интернет.

Коментар