Цензурата в Интернет нараства

Казахстан и Грузия са сред страните, които налагат прекомерни ограничения на хората как да използват Интернет, твърди нов доклад. Многото правила в мрежата имат негативен ефект върху свободата на словото, предупреждава организацията OSCE (Organization for Security and Cooperation in Europe) в своя документ “Governing the Internet”.

Онлайн правилата напомнят колко е лесно дадено правителство да подтисне думите, които не харесва, не одобрява или от които просто се страхува. В доклада се обяснява, че никъде не е по-лесно да се изразиш, отколкото в интернет. И въпреки това обаче ставаме свидетели на разпространяваща се цензура, писа news.yahoo.com.

OSCE предупреждава, че в момента над двадесет страни налагат онлайн цензура, а други са възприели ненужни ограничаващи правила и политика. Сред тези страни е и Малайзия, където правителството официално заяви, че през тази седмица ще бъдат приети закони за блогърите, а властите няма да се колебаят да преследват тези, които се осмеляват да обиждат Исляма.

В своя доклад OSCE казва, че усилията на Казахстан да властва над интернет журнализма в името на националната сигурност напомнят на “шпионската мания” през ерата на Съветския съюз. Законът на Грузия пък съдържа значителен брой точки, които пречат на свободата на онлайн изказа.

Проучване на OpenNet Initiative – трансатлантическа група, която проследява филтрирането и наблюдението в Интернет – посочва като страни със съмнителни онлайн ограничения Беларус, Китай, Хонгконг, Судан, Тунис, Узбекистан и други.

Коментар