Хвалят Румъния за програмистите и… хакерите

Румънските програмисти са сред най-търсените в света, което се дължи на компютърните и езиковите им умения, както и на факта, че се явяват сравнително евтина работна ръка.

В мобилната версия на видео играта “Harry Potter and the Order of the Phoenix”, например, факлите, които горят закачени на тъмните мрачни стени на Хогуортс, мъждукат с доста реалистично злокобна светлина. Технологията е създадена от румънския клон на компанията Electronic Arts, която е най-големият издател на игри в света.

Компютърната слава на нашата северна съседка обаче има и своята тъмна страна – Румъния е място, където се подвизава голяма хакерска общност, извършваща множество компютърни измами, писа водещият технологичен сайт CNET News, като се позовава на Ройтерс.

ИТ са един от най-бързо растящите експортни сектори в страната, с годишен оборот от около 1 милиард евро. 90% от близо 1000 ИТ компании в Румъния са притежавани от чуждестранни фирми. През февруари Бил Гейтс отвори в Букурещ център за техническа поддръжка. Инвестицията на Microsoft е поредната след откриването на центъра за разработки на Amazon.com в университетския град Язи през 2005 година.

В Румъния минималните заплати в ИТ сектора са по около $600, в сравнение с $1050 в Полша и $950 в Чехия, като последните две страни също привличат големи инвестиции. В момента обаче някои анализатори смятат, че секторът може да прегрее. Това се дължи на увеличаването на заплатите и липсата на квалифициран персонал. Румъния се бори с проблем, който сериозно мъчи и България, а именно емиграцията – много специалисти напускат страната в търсене на по-високо заплащане.

ИТ технологиите в северната ни съседка обаче си имат и своята нелицеприятна страна. Данни на ФБР показват, че Румъния е може би най-големият самостоятелен източник на фалшиви онлайн търгове в света. Този многомилионен бизнес мами хора, пазаруващи чрез уеб сайтове като eBay. В допълнение, 70% от използвания в страната софтуер е пиратски и все още може да се види как продавачи посещават офис сгради в центъра на Букурещ, за да продават пиратски CD-та и DVD-та, твърдят от CNET.

Коментар