Nokia ще изостави напълно Symbian

Nokia ще пусна последния си Symbian смартфон през лятото на 2013 г.

Nokia ще пусне последния си Symbian смартфон през лятото на 2013 г.

Nokia възнамерява да се откаже това лято напълно от мобилната платформа Symbian, която до неотдавна доминираше на пазара за смартфони.

Финландската компания, основен доставчик на Symbian устройства, ще се посвети изцяло на Windows Phone, съобщи Файненшъл Таймс.

Последният Symbian смартфон се очаква на пазара през лятото на 2013 г., след което Nokia ще пуска само устройства под управление на Windows Phone.

Платформата на Microsoft вече изпревари Symbian при смартфоните, продадени през миналата година, а от началото на тази година са пуснати само 500 000 мобилни устройства под управление на операционна система Symbian.

Подготовката на един смартфон с Windows Phone отнема само една година, докато при Symbain този срок е 22 месеца. Nokia губеше много време за изучаване на кода и създаване на компоненти в областта на фотографията, картографията, музиката и приложенията.

Същевременно, на пазара нахлуха iOS и Android, които оказаха сериозен натиск върху Symbian. Nokia започна бързо да губи позиции и предприе радикалния ход към смяна на основната си мобилна платформа в полза на Windows Phone от Microsoft.

Коментари по темата: „Nokia ще изостави напълно Symbian”

добавете коментар...

  1. 7yjft

    Още когато казаха, че почват преход към Windows Phone стана ясно, че ще отсвирят Симбиан около 2 години по-късно… Е момента приближава. Да не би това да ви е изненадало?!

  2. Da

    Ще се сетят!

  3. User

    “Подготовката на един смартфон с Windows Phone отнема само една година, докато при Symbain този срок е 22 месеца” – звучи ми глупаво.
    Думи няма от страна на Нокиа. Лично за мен цялата работа е крайно левашка – при разработен продукт от страна на Symbain да търсиш нов продукт е като да търсиш под вола теле. А и до момента Symbain поддържа добър дял при браузване в интернет.
    Неприятното е също, че и до момента Нокиа никъде не е дала дата на прекратяване на обновявянията на Symbain. И как разчитат хората да имат отношение към марката?
    Жалко, много жалко.

  4. готин

    Срамота е на този страхотен хардуер, да няма подходяща OS. Сигурно ще се намерят момчета , които да поставят Android и на Nokia N8 и на Nokia 808 и на Nokia N82. А може би ще са и Българчета.

  5. готин

    Може би има натиск и от други страни. Няма разработен видео SKYPE и говорящ VIBER за Symbian. Липсват и много други широко използвани от Android приложения. Но това също е резултат на слаб мениджър и лоша дипломация.

  6. бацето

    Никой не може да ти направи това, което сам на себе си направиш. Нокия можеха да диктуват пазара с Маемо [но с само с отворен код разбира се, за да спечелят доверието на потребителите си и да привлекат разработчици] и да си продават хардуера гьотере. Според мен виновни са тъпите им мениджъри, които взимат тези решения.

  7. korween

    Няма как да не добавя цялата серия комуникатори начело с Nokia 9110i Communicator ползващ предшественика на Symbian Geos , прераснал след това в EPOC ; Psion за да стане Symbian и завършващ с Е90 Communicator.

    Не мога да не спомена и 7650 ; 3650/3660(все още имам някъде из вкъщи по един от двата) както и уникалната E-Series особенно флагманите Е61 и Е61i.

    Nokia нямаще да се озоват в небрано лозе ако бяха заложили на развитието на Маемо(Debian) а със сигурност ако бяха заложили на Android щяха да са диктуват условията на пазара редом с Google(или поне на значителна част от него)

    Логичния завършек на Symbian с Nokia 808 Pure View удари като гръм пазара за момент, но в условията на канибалистична конкуренция отшумя доста бързо, при все че поне в близките 2 години едва ли ще се намери някой да предложи нещо подобно поне откъм фото възможности(лично мое мнение).

    Лично аз съм преминал през всички от гореизброените устройства , като приключих с Nokia N82, която ми е фаворит като цена/качество и компактност.
    R.I.P Symbian !
    It was fun 15 years together.

Коментар