Задават се телефони с нон-стоп светещи екрани

Нова технология може да реши проблема с осветяването на дисплеите на клетъчни телефони и други джобни устройства. Екраните на мобилните джаджи ще светят непрекъснато през деня, а не само при активиране на някоя функция, както е в момента.

Няколко компании разработват дисплеи, които ще се осветяват от слънчевите лъчи, съобщава CNET. Така ще отпадне необходимостта от задно осветяване на екраните, което сега е основен консуматор на енергия от батерията.

Една от компаниите зад новата технология е Qualcomm. Тя се опитва да наложи своя iMod екран в производството на мобилни телефони. iMod свети, когато е под лъчите на слънцето или в помещения с изкуствено осветление. На тъмно, екранът се поддържа от интегрирана в него технология за осветяване, която е много икономична.

Друга компания, Liquavista, разработва дисплей, изпълнен с течност, който също функционира под въздействието на външна светлина.

Екраните, изпълнени и по двете технологии, консумират много по-малко енергия от масово използваните в момента LCD дисплеи. Оттук насетне топката е в полето на производителите на мобилни телефони.

Коментар