Комуникация и памет се обединяват в икономично решение за офиса

Комуникация и памет се обединяват в икономично решение за офиса
На пазара излизат продукти за офиса, които съчетават функции за връзка към Интернет, поддръжка на локална мрежа и достъп до обща памет
12/06/2006
Интересен продукт пусна на пазара компанията за мрежов хардуер Linksys, поделение на Cisco. Тя предлага безжичен рутер, към който потребителите могат да включат твърд диск или друго устройство за съхранение на данни, например флаш драйв, с USB интерфейс.
Това е една нова тенденция за обединяване на няколко жизнено важни за всеки офис функции в едно устройство. В случая устройството не е точно едно, а по-скоро към рутера (за достъп до Интернет и организация на локалната мрежа) се добавя функционалност чрез прикачане на устройство за памет.
Включен към рутера, твърдият диск става достъпен за общо ползване от потребителите на мрежата и така се превръща в устройство от тип NAS (от Network Attached Srorage). Различното при NAS е, че вместо към компютър в мрежата, тези устройства се свързват директно към самата мрежа и са достъпни по всяко време. Устройствата за съхранение, свързани към компютър, за да са достъпни, изискват компютърът да е постоянно включен. Освен това, този компютър ще има намалена производителност, тъй като всички потребители в мрежата се обръщат към него.
Подходът на Linksys пести пари на собствениците от малкия бизнес. Ако искат сторидж, проектиран с идеята да бъде NAS, те ще трябва да платят по-голяма сума, отколкото, ако просто закачат към рутера някой обикновен хард или флаш драйв с USB интерфейс. А рутерът, така или иначе, го има вече в повечето офиси. Разликата в цената между 300-гигабайтов NAS сторидж и USB диск със същия капацитет може да е около 200 долара. Дори и комплексното решение с рутер, който струва около 100 долара, и USB диск, включен към него, излиза по-евтино от самостоятелен NAS.

Как един USB флаш става NAS
Технологията
към рутера се прикачат твърди дискове или флаш памети, с цел да се получи NAS функционалност   
Ползи
– по-икономично решение отколкото истинско NAS устройство;
– по-удобно и по-сигурно от решенията за свързване на сторидж към някой от компютрите
Продуктът
– рутер Linksys WRTSL54GS с USB интерфейс за включване на твърд диск или флаш

WRTSL54GS, новият продукт на Linksys, е мрежово устройство от типа всичко в едно. От една страна, това е безжичен рутер за достъп до Интернет. От друга, е комутатор с 4 порта за организация на жична 10/100-мегабитова Етернет мрежа в офиса. Т.е. потребителите в мрежата могат да се свързват помежду си и към Интернет както по кабела, така и безжично по стандарта 802.11g.

WRTSL54GS предлага сигурна безжична комуникация по стандарта WPA-2 и поддържа протокол за качество на услугата (QoS), който разпределя мултимедийния трафик така, че да няма забавяне, ако например използвате мрежата за гласова или видео комуникация.
Друго предимство на устройството са компактните му размери и възможността да се разполага както на плот, така и на стена. И не на последно място, решението за сторидж, включен към рутера, вместо към РС, дава повече сигурност за бизнеса, тъй като интегритетът и достъпът до данните няма да зависят от потребителя на някой от компютрите в офиса.
Скоро подобни устройства ще намерят приложение и в дома в ролята на безжични медийни сървъри. Вместо от твърдия диск на домашното РС, музика и видео ще се лее в дома от някой флаш драйв или USB диск, прикачен към рутера. С помощта на софтуер рутерът ще открива и изпраща желаната музика към безжичния медиен плеър. Единственият проблем в момента е съвместимостта между рутера и медийните плеъри.

по темата: „Комуникация и памет се обединяват в икономично решение за офиса”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Това наистина е полезно! Предлага се отдавна и от други производители!
    С FreeSCO можете да си направите SAMBA сървър или както колегите са се изразили NAS:)

Коментар