Apple среща проблеми на европейския пазар

Норвежка държавна институция, известна като COO (Consumer Ombudsman”s Office), съобщи наскоро, че директно ще наложи глоби на Apple, ако от компанията не променят онези пунктове от политиката си, които противоречат на норвежкото законодателство.
Един от основните проблеми е невъзможността музиката, свалена от iTunes да се прехвърля на плеъри, които не са фирмени продукти. От COO съобщават, че ще очакват отговор от Apple до 21 юни, което е уговореният срок и след това ще предприемат мерки.
По-рано тази година пък Европейският съюз организира кроснационално разследване на американската компания в границите на стария континент, припомня CNET. Оказа се, че англичани плащат цена, еквивалента на $1,82 за песен, което е с 57 цента повече от това, което плаща един французин.
Експертите наблегнаха на факта, че държавите в Евросъюза споделят общо законодателство в областта на пазарната конкуренция, което не може да позволи подобна разлика в цените за отделните страни.
Специалисти коментират, че ако Apple иска да запази позициите си на европейския пазар, ще трябва да промени бизнес стратегията си за региона.

Коментар