Microsoft готви операционна система за суперкомпютри

Microsoft готви операционна система за суперкомпютри
Потребители ще са учени, инженери, изследователи и други специалисти
12/06/2006
Microsoft
планира да се насочи към нова пазарна ниша чрез разработване на операционна система за специализирани компютърни клъстъри, използвани от учени, инженери и изследователи. Windows Compute Cluster Server 2003 е предназначен за сървъри с малък и среден капацитет, коментират експерти.
От компанията съобщават, че целта е новият софтуер да осигури лесен достъп и работа на ИТ специалистите с информацията. Microsoft работи с няколко софтуерни фирми, специализирани в различни индустриални клонове, за да създаде максимален брой приложения на операционната система.
Повечето „суперкомпютри” в момента работят с Unix и Linux, което определя и основното предизвикателство пред Microsoft. Насочването на софтуерния гигант към този специализиран пазар не е случайно. Това е една от малкото области, в които компанията няма да се конкурира сама със себе си, казва Джо Уилкокс от Юпитер Рисърч.
Продуктът ще включва два диска с целия софтуерен пакет и ще се появи на пазара през август тази година, обявиха Microsoft.

рубрика: Uncategorized

Коментар