Intel ще увеличи рязко доставките на 45-нм процесори за лаптопи

Над 50% от мобилните процесори на Intel ще бъдат произведени по 45-нанометрова технология през второто тримесечие на 2008 година. Това твърди публикация в digitimes.com, като се позовава на източници от индустрията.
Очаква се гигантът да пусне чиповетe Penryn за мобилната платформа Santa Rosa Refresh през Q1’2008, като те ще заемат 20% от общите продажби на лаптоп процесори за тримесечието.
През Q2’2008 Intel ще въведе 45-нанометрови чипове за платформата Montevina, които ще формират  15% от продажбите, а делът на процесорите за Santa Rosa Refresh ще нарасне до 35%.
Същевременно, компанията ще пусне чипсетите Cantiga PM и GM за Montevina. Те ще формират около 20% от общите продажби на чипсети през второто тримесечие на 2008. Делът на предходните версии PM и GM 965 ще намалее от 40% на 20%, твърдят тайванските източници.
През третото тримесечие ще излязат нови чипсети от Intel – Cantiga GS и Cantiga GL. Линията GS ще се използва в десктоп РС-та с малък формфактор, докато GL са предназначени за лаптопи.

Коментар