Загуба от близо 150 млн. евро за тримесечие отчете Alcatel-Lucent

Комуникационният гигант Alcatel-Lucent съобщи за големи загуби през второто тримесечие, които се дължат на малкото продажби на безжични продукти и силните продажби в региони с малка печалба. Компанията, формирана през миналата година от сливане на Alcatel и Lucent, е реализирала чиста загуба от 147 милиона евро, докато общата печалба за Q2″2006 е била 302 милиона евро, писа computing.co.uk.

Продажбите на Alcatel-Lucent за второто тримесечие на тази година са в размер на 4.33 милиарда евро, което е спад с 16 милиона евро, ако се приеме хипотетично, че двете компании са били обединени през Q2 на 2006. От комуникационния гигант обясняват слабите резултати с по-ниските маржове, причинени от значителните инвестиции в ключови пазари, както и на лошо съставените продуктови и географски миксове.

Компанията намали разходите си през периода, съкращавайки 1900 работни места. Според плана на фирмата, за цялата година оперативните разходи трябва да се намалят с 600 милиона евро, което ще бъде постигнато с общо съкращаване на 3800 работни места до края на 2007 година. Тези уволнения представляват само 30% от 12 500 работни места, които компанията смята да съкрати през периода 2007-2009.

От фирмата признават за загуби в резултат на силната конкуренция, която се е възползвала от слабостта на компанията по време на сливането. През втората половина на годината обаче Alcatel-Lucent очаква да възстанови загубените си пазарни дялове.

Коментар