Как да изберем мобилен компютър

Пазарът на ноутбук компютри, или ако ви е по-удобно – лаптопи, е в разцвет. Продажбите стигат до небето, носени на крилете на напредналата технология и бързо спадащите цени. За 1000 лева ще можете да си купите чудесен ноутбук, с характеристики, които ще ви позволят да изпълнявате широк кръг от задачи в ежедневието.
Без абсолютно никакви затруднения, с един бюджетен лаптоп ще може да работите с офис документи, да сърфирате в Интернет в търсене на нова информация, да комуникирате служебно и с приятели по електронната поща или с помощта на софтуер за моментална комуникация. И всичко това ще бъде събрано в компактно и сравнително леко устройство, което можете да носите с вас, а когато е на работното ви бюро, няма да заема прекалено много място.
Ако решите да похарчите малко повече пари, ще се сдобиете с още мощ за комфортна работа с по-сложни приложения. Дори и да сте проектант, вече може да намерите подходящ лаптоп, който да удовлетвори високите ви изисквания. Вече не е проблем да се сдобиете и с мобилно решение, което ще ви осигури необходимата висока производителност за игри, без някакви сериозни ограничения.
Така че, преди да тръгнете към най-близкия магазин, ще трябва да решите за какво точно ще използвате мобилния компютър.При избора на лаптоп са важни доста неща, които засягат не само производителността на машината или възможностите за комуникация с външният свят, но и параметри като тегло и размери, издръжливост на батерията, сигурност и др.
Да започнем с процесора
Процесорът, както и при настолните машини, играе огромна роля за определяне на бързодействието на мобилния компютър. Той в голяма степен влияе върху скоростта на изпълнение на задачите. Основната ви дейност с лаптопа ще определи и от какъв процесор се нуждаете.
За предпочитане е да изберете двуядрен процесор, стига да ви е по възможностите. Във всички случаи той ще ви осигури по-висока производителност, в сравнение с едно-ядрените решения. Ако търсите лаптоп основно за текстообработка и комуникации по електронна поща и не сте склонни да влагате голяма сума, то тогава може да се спрете на процесори Intel Celeron-M или Pentium-M.
AMD, конкурентът на Intel, също предлага добри решения за стандартна работа чрез своя Mobile Sempron. Неподценявайте и AMD Turion 64, който осигурява прилична производителност плюс поддръжка на 64-битов код.
Ако търсите високопроизводителен лаптоп, който да замени настолния компютър, изборът ви е предопределен – двуядрен процесор. В момента най-доброто решение са процесорите на Intel от последно поколение Core 2 Duo и платформата Santa Rosa. Двуядрените AMD Turion също са възможен избор, който е по-лек за бюджета ви.
И така, какво ще изберете? Ако искате вашият ноутбук да е наистина мобилен, тогава удачният избор е процесор по технологията Centrino, въпреки че ще платите финансова премия за това удоволствие. Тези процесори ще издържат и на големите изисквания на игрите – много по-добре, отколкото можете да очаквате. Ако бюджетът ви е скромен, по-евтините решения на AMD заслужават внимание. Ако пък това, което търсите е мобилен компютър, който да замени настолния ви РС, тогава добра работа ще ви свърши ноутбук, оборудван със старшите представители на сериите Intel Core 2 Duo и AMD Turion 64 X2.
Колко да е паметта
Машина, с която ще вършите само рутинни офис задачи и сърфиране в Интернет, няма да изисква най-добри технически спецификации. Евтините мобилни решения идват с 256MB RAM, но имайте предвид, че в днешно време това не е напълно достатъчно и със сигурност ще повлияе негативно на работата ви.
За предпочитане е да разполагате с минимум 512MB или 1GB памет. Ако ще работите с новата операционна система Windows Vista, би било добре да имате дори 2GB „под ръка”. Проверете дали лаптопът, на който сте се спрели, има свободни слотове, тъй като това ще ви позволи в един по-късен момент, без особени усилия да добавите още памет и по този начин да си осигурите значително по-комфортна работна среда.
Твърдите дискове на лаптопите не се въртят толкова бързо, колкото техните събраят в настолните компютри. Това е предвидено с цел да се ограничи консумацията на енергия от батерията. Но ще забележите действителна разлика в ежедневната употреба само в случай, че работите интензивно с мултимедийни приложения или игри.
Що се отнася до капацитета на твърдия диск, изборът зависи от това какво в действителност искате да правите с компютъра си. Ако търсите един опростен, надежден ноутбук за офис задачи и Интернет, твърд диск от 60GB ще ви свърши работа, макар че спокойно може да изберете и 80GB, за да имате повече място за съхранение на снимки и аудио/видео файлове. Само в случаите на игри или интензивна мултимедия, действително ще ви трябва по-голям капацитет. Върхът в тази категория са 100GB твърди дискове със скорост на въртене на шпиндела 7200 rpm (оборота в минута) или 120GB 5400 rpm, които обаче ще добавят немалка сума към крайната цена.
Графиката – не очаквайте това, което имате на настолния РС
Голяма част от мобилните компютри разчитат на графична технология, която е напълно интегрирана на дънната платка на лаптопа. Те ще вършат добра работа за офис приложения, плейбек от DVD-та и други подобни задачи, но ще бъдат силно затруднени, когато става въпрос за игри. Това е причината гиганти в производството на графични карти като ATI и nVidia да инвестират големи средства в разработка на мобилни версии на техните мощни технологии за графика за настолни компютри. По отношение на мощ, мобилните продукти на тези компании изостават от настолните им двойница, като в общия случай са с понижени честоти и намалена функционалност.
Производителите често се изхитрят да предлагат графични решения от по-висок клас, но само с 64MB графична RAM. Това вероятно е безсмислено и ако вие купувате лаптоп с мощна графика, трябва да сте сигурни, че паметта я поне 128MB. Обърнете внимание, че това е памет, отделена само за графиката, и е различна от основната памет на машината.
Ако сте решили сериозно да се занимавате с игри на мобилния си компютър, то тогава търсете решения с видео подсистеми от висок клас, като nVidia GeForce Go 7900 GTX с 256MB до 512MB видео памет (несподелена) или конкурентното решение ATI Radeon X1900.
Записващото DVD става стандартна характеристика на лаптопа
Цените на записващите DVD устройства падат, което означава, че все повече лаптопи сега идват с DVD записвачки като стандарт. В сегмента на евтините лаптопи обаче все още можете да срещнете модели с комбинирано CD-RW/DVD-ROM устройство, което ще чете и записва CD-та, но ще може само да чете DVD-та. Обикновено, срещу не много голямо доплащане, може да добавите възможност за записване на DVD.
Минималното, на което можете да се спрете, е комбинираното устройство. Ако обаче имате нужда от записващо DVD, изберете такова, което поддържа двуслойни дискове, като така си осигурявате 8.5GB място за съхранение на информация.
Не правете компромиси с дисплея
Ще прекарвате много време във взиране в екрана на компютъра, така че не се изкушавайте да го пренебрегнете. Много от новите модели идват с кристално ясни широки екрани, които по принцип са доста здрави, макар че неизбежно допринасят за по-големите размери на лаптопа. Това е причината купувачите все още да избират обикновения, по-малък дисплей.
Екраните на мобилните компютри са по изпълнени по технология на течни кристали (LCD). Техният размер започва 12.1 инча по диагонал и стига до 17 инча, като вече има дори и 20 инчови решения. Най-актуален в момента е 15,4-инчовият широк екран. По-големите дисплеи са предназначени за мобилните компютри от категорията „десктоп заместници”, където теглото и размерите не са от първостепенно значение. Вашите лични предпочитания ще определят окончателния ви избор. Вие най-добре знаете с какъв размер на екрана ще работите най-удобно. Ако все пак не можете да прецените, отидете до местния компютърен магазин и направете сравнение, преди окончателно да решите какъв лаптоп да си купите.
“Проклятието” батерия
Стигаме и до батерията, която е проклятието на потребителя на лаптоп. Но с появата на нови платформи и решения, животът й, т.е. времето за автономна работа на преносимия компютър, което тя осигурява, постоянно нараства.
Процесорите имат голям роля в живота на батерията. Ако се върнем няколко години назад, най-многото, което можехте да очаквате от една напълно заредена батерия, беше два часа време за работа, или по-малко, ако извършвахте интензивна работа с процесора или със CD устройството.
Наскоро обявената нова мобилна платформа Centrino Duo на Intel с кодово наименование Santa Rosa предлага значителни подобрения в няколко насоки, като една от тях е именно по-дългото време за автономна работа, благодарение в голяма степен на по-икономичните процесори.
Понякога има и друг начин да се заобиколим проблемът с ограничения живот на батерията и той е просто да се купи още една батерия. Можете да я поставите вътре в лаптопа, ако има място, или пък да купите от многото видове портативни външни батерии, които също ще свършат работа. Те обаче са и доста скъпи.
Интерфейсите
Повечето модерни ноутбуци идват с портове USB 2.0, вграден модем за 56Kbps и LAN порт като стандарт, както и с безжичен интерфейс.
Вече няма мобилен компютър, който да не поддържа безжична комуникация. За момента напълно достатъчни са решенията с вграден 802.11g интерфейс, което означава, че ще имате съвместимост и с по-старите и по-бавни безжични 802.11b мрежи. Въпреки това, ако искате да бъдете подготвени за бъдещето, поддръжката на все още несертифицирания 802.11n стандарт, не е чак толкова неоправдан разход. Фактът, че все още е в „draft” статус, крие минимални рискове вашият новозакупен лаптоп да не е съвместим с някои продукти след приемането на стандарта. Ако искате да заложите на сигурно, можете да вземете лаптоп с поддръжка на 802.11g и в последствие да ъпгрейдвате безжичната си връзка посредством ExpressCard или PCMCIA карта.
Наличието на FireWire (IEEE 1394) порт също е плюс, тъй като много лесно ще можете да свържете видео камерата си и да прехвърлите току-що заснетия материал за обработка и впоследствие да го запишете на диск за по-приятно гледане.
Някои от моделите разполагат също с Bluetooth, както и с четец на карти.
Теглото има значение
Един фактор, за който може би няма да се сетите навреме, е колко всъщност е портативен лаптопът. Лесно е да се приеме, че избраният мобилен компютър е толкова лек за носене, колкото и всеки друг, но това просто не е вярно.
Теглото на един преносим компютър зависи от много фактори, като един от тях е дисплеят. Очевидно, ако се спрете на решение, попадащо в категорията на десктоп алтернативите, не очаквайте, че ще можете да го носите навсякъде с вас – просто неговите габарити и тегло няма да ви позволят това. Ако ли пък търсите продукт, който да ви е постоянен спътник, то тогава ултра-портативните лаптопи са вашият  избор. Златната среда са решенията с 15.4-инчови дисплеи и тегло от около 3 кг. Те предлагат най-добро съотношение цена–производителност.
Идва ред и на софтуера
Както и при настолните машини, често при покупка на ноутбук се плаща повече за пакет от софтуерни продукти, не всички от които са ви необходими. Задължително ви трябва операционна система. Преобладаващото мнозинство от лаптопи използват Microsoft Windows в различни модификации.
Дали ще предпочете Windows XP или Vista зависи от множество фактори. Ако сте се насочили към по-евтино решение, с малко памет, то тогава XP ще е по-добрият избор, поради ниските изисквания към хардуера. Но ако искате повече мощ и сте избрали мобилен компютър с поне 1GB памет, тогава везните накланят към новата операционна система Vista.
В сравнение с ХР, Vista предлага доста подобрения, като някои са изцяло насочени към мобилните потребителинапример Windows Mobility Center, която централизира информацията и функционалността. Той може да бъде открит във версиите Home Premium, Business, Enterprise и Ultimate. Мобилният център предлага контрол върху яркостта, информация за батерията, избор на схема на захранване и други. За управление на синхронизацията на информацията между различни устройства служи Sync Center.
Не е за пропускане и функцията Windows SideShow. Благодарение на нея, от малък външен дисплей на вашия лаптоп ще получите достъп до различна информация, като контакти, календар и имейли, без да е необходимо пълното стартиране на системата.
Някои производители инсталират само операционна система, други включват един или повече от следните продукти: софтуер за възпроизвеждане на DVD (полезен и не толкова скъп), антивирусен пакет, някаква форма на офис пакет (ако това е Microsoft Office, ще вдигне много цената) и софтуер за запис на CD/DVD (комплектованият софтуер по принцип е с доста ограничени функции, но е достатъчен за това, от което повечето потребители имат нужда).
За да намалите първоначалните разходи, можете да изберете мобилен компютър без инсталира операционна система. Този вариант се предлага от все повече производители, като ви дава свободата да инсталирате операционна система по ваш вкус. Така, ако предпочитате Linuz, няма да ви се налага да плащате за нещо, което не използвате и не можете да преотстъпите на друг.
Благодарение на непрекъсната еволюция при Linux, ще имате на разположение напълно готова и способна да отговори на вашите нужди система, с отлична функционалност и голямо разнообразие от напълно свободен софтуер.
Ремонтът е скъп
Ако нещо в мобилния компютър се повреди, ремонтът струва доста по-скъпо от този на настолните РС. Поради тази причина, струва си да проверите какви са гаранционните условия, преди да изберете от кого да си купите лаптоп.
И накрая, когато тръгнете да пазарувате, трябва да прилагате обичайните правила: направете внимателно проучване, задайте на продавачите толкова въпроси, колкото е необходимо, и се уверете, че взимате машината, която вие искате да купите, а не тази, която те искат да ви продадат. Ако не сте сигурни в нещо, следете потребителските форуми в Интернет или четете специализираните издания.
В крайна сметка всичко се свежда до три основни въпроса, на които трябва да си отговорите, а именно: какви точно задачи ще изпълнявате на лаптопа, дали пътувате често и планирате да го носите с вас, и накрая, но не с най-малко значение, с какъв бюджет разполагате.

по темата: „Как да изберем мобилен компютър”

добавете коментар...

  1. Mitko D

    Добро и четивно.

Коментар