РС-тата ще запазят средната си продажна цена през 2007

Средната продажна цена на персоналните компютри се очаква да се запази и през 2007 на същото ниво от последните няколко години. Причината е в прехода от покупки на десктопи към по-скъпите лаптопи, твърди доклад на iSuppli.

Приходите от мобилни хендсети се очаква да се увеличат със само 5% за периода 2006 – 2007, което се дължи на падането на средните продажни цени, но броят на продажбите се очаква да се увеличи с 10%.

Растежът на приходите на пазара на потребителската електроника, който се очаква да достигне 0,33 трилиона долара през тази година, продължава да намалява, според iSuppli. Това се дължи на спада на цените и продажбите в някои категории продукти, считани за горещи.

Пазарът за потребителска електроника, който включва атрактивни продукти като MP3 плеъри и дигитални камери, се очаква да нарасне с 5.2% на $334 милиарда през 2007 година – от $327 милиарда през 2006. Растежът на приходите на този пазар за периода 2005 – 2006 е бил 9%, показва проучването на iSuppli.

Според анализаторите, намаляването на растежа се дължи отчасти на спада на средните продажни цени, но вина за това имат и намаляването на продажбите в сегменти като цифрови камери и телевизори. Така например, преди 3 или 4 години, продажбите на дигитални телевизори са се увеличавали с по няколкостотин процента, тъй като тогава те са били все още сравнително нови.

Растежът на приходите на пазара за електронно оборудване като цяло се очаква да нарасне само с 6%, в сравнение с 2006 година, до $1.49 трилиона. През миналата година продажбите нараснаха със 7.7% на $1.4 трилиона.

Общият пазар на електронно оборудване, определен от iSuppli, включва потребителска електроника, PC-та, мобилни хендсети, както и техника, използвано в индустрии като автомобилна, военна, космическа, медицинска и производство на полупроводници.

Коментар