Internet Explorer е най-влиятелен хай-тек продукт в последните 25 г.

Браузърът Internet Explorer е най-влиятелният технологичен продукт през последните 25 години, според ново проучване на асоциацията CompTIA (Computing Technology Industry Association), която дава сертификати на ИТ специалисти и е финансирана от големи компании, вкл. Microsoft. Единственият продукт в топ 5, който не принадлежи на софтуерния гигант, е iPod на Apple.
Internet Explorer, който е събрал две трети от гласовете (66%), беше пуснат през 1995 година. Базиран на малко познатия браузър Spyglass Mosaic, единственият му конкурент тогава е Netscape. До пускането на пазара на версията IE 5 през 1999 година, продуктът на Microsoft вече е най-популярният браузър в света. И днес все още той държи тази позиция, но вече има доста по-силна конкуренция в лицето на браузъра с отворен код Firefox, който е смятан от много хора за по-стабилен и по-сигурен продукт.
Второто място в класацията на проучването се заема от Microsoft Word, който е най-широко използваното приложение за писане в света и който е избран от 56% от запитаните. На трето с 50% стои операционната система Windows 95, която е най-широко използваната за десктопи и лаптопи. Следват Microsoft Excel и iPod на Apple, които си делят четвъртото място с по 49%.
Откакто iPod беше пуснат на пазара през 2001 година, от него досега са продадени над 100 милиона бройки, а песните, закупени от музикалния онлайн магазин iTunes на Apple, са над 1.5 милиарда. От своя страна, Excel държи около 90% от електронните таблици на пазара, откакто продуктът излезе на пазара в средата на 80-те години на миналия век.
Участниците в проучването са могли да гласуват за повече от един технологични продукта. Проучването на организацията е обхванало 471 ИТ специалисти и е било проведено през месеците май и юни на тази година.
Другите продукти, влизащи в топ 10 (от 6-то до 10-то място) са BlackBerry, Photoshop, McAfee VirusScan, Netscape Navigator и PalmPilot.
BlackBerry е успял да събере 39%. Хендсетът беше пуснат на пазара през 1999 година от компанията Research In Motion (RIM). Това беше първият продукт, обединяващ безжични данни и гласово устройство, който можеше да се синхронизира с имейл системите на компаниите, така че на потребителите да не им се налага да използват различен имейл адрес, когато пътуват.
Софтуерът Adobe Photoshop (35%) е стандарт в редактирането на изображения и беше първият, който успя в края на 80-те години да предостави качество на ниво персонален компютър.
С 32% McAfee VirusScan е една от най-популярните антивирусни програми. Netscape Navigator със своите 31%, пуснат на пазара през 1994 година, бързо стана водещ браузър в мрежата. PalmPilot, първото устройство PDA, произведено от Palm (компания, която по това време е отдел на U.S. Robotics), е събрало 31%. То излиза на пазара през 1996 година и е наречено от Newsweek “High tech Gizmo of the Year”.
По принцип CompTIA и Microsoft са тясно свързани, най-вече в борбата срещу софтуера с отворен код – и двете организации са основни членове в "Initiative for Software Choice", която в момента е настроена негативно към отворения код.
По-рано през тази година CompTIA застана зад Microsoft в оспорването на доклада на Европейския съюз, насърчаващ софтуера с отворен код. По друг случай, когато Европейската комисия глоби Microsoft за това, че не е споделила или лицензирала информация със своите конкуренти, CompTIA нарече санкцията в размер на $357 милиона „деспотична и своенравна”.

Коментар