Google подготвя собствен мобилен телефон

Интернет гигантът Google е инвестирал стотици милиони долари в проект за клетъчен телефон и в момента ухажва американските и европейските мобилни оператори, твърди статия на Уол Стрийт Джърнъл. Според Anian, компания на Ройтерс, която проследява тенденциите на инвестициите в индустрията, Google е наела тайванската фирма High Tech Computer да разработи телефон с базиран на Linux софтуер.
Очаква се телефонът да бъде пуснат на пазара през първото тримесечие на 2008 година. Докладът на Anian цитира източници от индустрията, според които T-Mobile, собственост на Дойче Телеком, най-вероятно ще бъде партньор на Google за САЩ, а Orange, притежавана от Франс Телеком, ще отговаря за другите пазари.
През последните месеци представители на водещата търсачка в интернет са преговаряли и с двата най-големи безжични гиганта в Щатите – AT&T и Verizon – за продажбата на телефони с Google услуга. От Verizon обаче са отказали да интегрират софтуера за уеб търсене на Google в своите телефони, поради прекалено големите изисквания на търсачката за поделянето на приходите от реклама, твърди статия в informationweek.com.
T-Mobile и Vodafone вече включват Google търсене в своите мобилни интернет услуги в Европа, докато в САЩ AT&T го предлага като една от няколко възможности за уеб търсене.
Google вече е разработила прототипи на клетъчни телефони и в момента се консултира по техническите детайли с големи производители като LG Electronics, пише Уол Стрийт Джърнъл.
Все още пазарът за мобилна реклама е сравнително малък, но рекламодателите и безжичните експерти смятат, че това коренно ще се промени. Yankee Group предвижда, че този пазар ще нарасне с над четири пъти до $275 милиона през 2007 година, а за 2010 година прогнозите сочат $2.2 милиарда. През миналата година пазарът е бил едва $60 милиона. Някои анализатори обаче предвиждат дори още по-голям растеж.

Коментар