Intel обещава моментален старт на PC-та

Intel обещава моментален старт на PC-та

Флаш памет на дънната платка ще "отменя" хард диска

13-06-2006
Технологията Robson, която Intel разработва, ще осигури моментално стартиране на компютърни системи и приложения, съобщиха източници от компанията по време на световно хай-тек изложение в Тайван. Идеята на процесорния гигант е да постигне бързина, характерна за пускане на телевизор, например.

Robson използва флаш памет, подобна на тази при дигиталните фотоапарати, за да складира често използван софтуер директно на дънната платка. Това става дори когато компютърът е изключен, според информация от разработчиците. Флаш паметта, интегрирана на дънната плтка, ще осигури много по-бърз достъп до софтуера, отколкото ако той е на твърдия диск.

В резултат на оптимизацията, Robson ще осигури и удължен живот на батерията на лаптопи. Това става възможно благодарение на намаленето натоварване на хард диска. Спестяването на енергия също се очаква да бъде един от ефектите, свързани с употребата на новата технология.

Още през май Samsung пусна на пазара хибриден твърд диск, при който флаш паметта беше интегрирана директно в драйва. Смята се обаче, че това е по-неефективен метод от вграждането на паметта на дънната платка.

Intel съобщава, че Robson продукти ще излязат на пазара в началото на следващата година.

рубрика: Uncategorized

Коментар