Партньорство на Nokia и Microsoft стимулира мобилното забавление

 
Партньорство между две водещи сили в хай-тек индустрията обещава да раздвижи пазара за мобилни развлечения. Финландският гигант
Nokia ще използва софтуера за защита от копиране на Microsoft, за да стимулира потреблението на безжични музика, игри и видео.

Технологията PlayReady на Microsoft ще позволи на потребителите на Nokia да споделят защитено мултимедийно съдържание между телефони, PC-та и други устройства. Финландската компания ще лицензира DRM (digital right management) технологията и ще я внедри в своя софтуер S60 – най-широкоразпространената платформа в индустрията на клетъчните телефони.

S60, създаден на базата на операционната система Symbian, се използва най-вече в продуктите на Nokia, но освен това намира място и в телефони от висок клас на LG Electronics и Samsung. Основният конкурент на този софтуер е… Windows Mobile на Microsoft. Анализаторите обаче прогнозират, че сегашната сделка ще е печеливша и за двете страни.

Първият договор за сътрудничество между компаниите датира от 2005 г., когато Windows Media плеър беше инсталиран в телефоните на Nokia. Сега, от централите на двете корпорации очакват сделката да увеличи предлагането на забавления по клетъчни телефони.

Тъй като цените на телефоните продължават да падат, производителите на хендсети търсят нови начини за потенциални източници на печалба. Microsoft пък търси нови приходи от мобилното пространство. По-рано тази година от финландския гигант заявиха, че ще променят цялостната си организация, за да се фокусират по-добре върху софтуера и услугите.

Досега основният двигател на мобилното развлечение беше музиката, но развитието на мобилната телевизия се очаква да даде нов тласък на пазара. Услугите от рода на игри, музика, телевизия, съдържание за възрастни и хазарт ще нараснат на $38 милиарда до 2011 г. – от около $18.8 милиарда през 2006, сочат данни на фирмата за проучвания Informa.

Очаква се през следващите месеци Nokia да пусне онлайн магазин за музика и мобилно съдържание, който ще бъде пряк конкурент на iTunes на Apple. За целта финландците ще използват технология от закупената през миналата година американска фирма за разпространение на дигитална музика Loudeye.

Коментар