ЕК забрани китайски играчки с олово

Играчки със съдържание на олово, произведени в Китай, бяха забранени в Европа. Днес Европейската комисия (ЕК) потвърди за приемането на известието от „RAPEX” (системата на ЕС за бързо реагиране за опасни нехранителни продукти) за играчките „Fisher Price”, собственост на Mattel Inc.

Документът, изготвен от британските власти, съдържа списък с играчките „83 Nickeloden” и „Sesame Street”, които в момента са спрени от „Mattel” в Европа. Продуктите със съдържание на олово, произведени по договор от компания в Китай, са били продавани в 11 страни на ЕС: Австрия, Белгия, Чешка република, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Холандия, Португалия, Испания, Великобритания, Хърватска и Швейцария.

Според „Matel”, по-голямата част от стоката все още е на склад, а броят на играчките, достигнал до потребителите, поне в определени страни, е много нисък, съобщава представителството на Европейската комисия в България.

ЕК веднага препрати известието на „RAPEX” за играчките на „Fisher Price” до компетентните органи в 30 европейски страни. Националните органи си сътрудничат с „Mattel”, която стартира доброволно кампанията по отмяна, за да гарантира, че на пазара не са останали опасни играчки.

Отмяната бе следствие от посещението на комисаря за защита на потребителите Меглена Кунева в Китай миналата седмица. По време на разговорите й с китайските власти, комисарят подчерта, че „не може да има компромис с безопасността на европейските граждани, а ЕС иска да засили сътрудничеството си с Китай с цел да опази доверието на потребителите в пазара”.

Коментар