Лекуват зависими от Интернет в лагери

Китай стартира експериментална програма от летни лагери, на всеки от които 40 младежи ще бъдат лекувани от Интернет пристрастеност. Десетдневната програма ще приема млади хора на възраст между 14 и 22 години, които предварително ще са преминали през психологически тест и ще са получили оценка на състоянието си, пише China Daily.
Около 2.6 милиона, или 13% от 20-те милиона интернет потребители в страната на възраст под 18 години са пристрастени към Мрежата, казват от медията. Младежите, посещаващи лагерите, ще бъдат лекувани от депресия, страх, нежелание да контактуват с другите, паника и възбуда.
Тази програма изглежда по-леката възможност за лечение, в сравение с центъра Addiction Treatment Center, който се намира до Пекин. Там се използват смесена терапия и военни тренировки, за да се лекуват децата, страдащи от пристрастеност към онлайн игри, интернет порнография или кибер секс.
Обезпокоено от нарастващия брой на смъртни случаи, свързани с Интернет, и престъпленията, извършвани от непълнолетни, в момента китайското правителство взима сериозни мерки с цел да се пребори с пристрастяването към Мрежата. Част от мерките включват забрана на нови интернет кафета и налагане на ограничения върху видео игрите от насилствен характер.
Според данни на правителството, засега в Китай има 113 000 интернет кафета и барове.
В някои висши учебни заведения дори има програми за сътрудничество с Комисията по образование, които включват сформиране на доброволни патрули. Те обикалят улиците с цел да спират непълнолетните, които искат да влезнат в Интернет кафета.

Коментар