Петте ключови качества на успешния ИТ мениджър

 
Ролята на шефовете на ИТ отделите в компаниите никога не е била толкова важна, колкото е днес, тъй като технологиите се намират в сърцето на повечето организации. Какви обаче са необходимите качества, които един ИТ мениджър трябва да притежава? Бизнесът вече не гледа на технологиите само като на начин за намаляване на разходи, но и като на конкурентно предимство, възможност за растеж и нов начин за привличане и задоволяване на клиенти. С
айтът www.silicon.com определя пет ключови качества, които всеки ИТ директор трябва да притежава.

Комуникация

От целия натрупан опит и квалификация, които един ИТ мениджър притежава, изтънчените умения се придобиват най-трудно, особено що се отнася до изкуството на добрата комуникация. Това означава способността да комуникираш и влияеш на всички нива – прекалено техническият език в залата за съвещания едва ли ще се хареса на останалите мениджъри на отдели. В повечето случаи самите ИТ директори са най-лошият враг за себе си, защото не могат да говорят на езика на бизнеса и често отегчават своя шеф или колегите си мениджъри с прекалено многото говорене за технологии.

Търговско чувство

Доста често ИТ шефовете са критикувани за липсата на бизнес и търговско съзнание и познаване. Те трябва по-често да се фокусират върху това как могат да помогнат за бизнес растежа на компанията, а не само върху намаляването на разходите и увеличаване на ефикасността на своя отдел. Разликата между обикновения ИТ директор и истинския ИТ мениджър е, че вторият трябва да бъде съсредоточен върху растежа на организацията, въвеждане на новости и предоставяне на възможности, както и оказване на помощ на фирмата да се възползва от потенциалните бизнес възможности, движейки се напред. За да съумее да се концентрира върху тези неща, ИТ мениджърът трябва да се фокусира не върху ИТ целите, а върху бизнес целите на фирмата, уверявайки се, че стратегиите и плановете са съобразени с потенциала на ИТ отдела. Това означава още, че мениджърът трябва да познава и разбира клиента и да може да му влияе чрез ефективната употреба на технологиите – ето защо ИТ мениджърите в ритейл идустрията са толкова ценени.

Предприемачество

Да поддържа разходите на ниско ниво и ИТ кораба стабилен е присъщо на всеки ИТ директор. Визията е това, което различава ИТ мениджъра от него. А тя включва нововъведения, креативност, нюх и предприемачески дух. Според известен анализатор от Gartner, на ИТ индустрията й липсват хора с визия, които да прескочат стандартното знание. Проблемът се състои в това, че изпълнителните директори често търсят нови идеи, но не ги очакват от ИТ отдела, където по принцип изчакват някой друг да направи първата стъпка. Всъщност, добрият ИТ мениджър е смел и е готов да поеме риск, както във вземането на решения, така и в собствената си кариера. Тези хора са амбициозни и са готови да надигнат глава.

Лидерство

Да можеш да бъдеш лидер е едно от ключовите качества, необходими за добрите ИТ мениджъри. Лидерството въобще не означава само управление. Добрите лидери вдъхновяват и мотивират своите екипи и заедно с тях постигат забележителни неща. Освен това, силният лидер буди по-голямо доверие и се ползва с уважение сред колегите си. Лидерството не е нещо, което идва отвътре на много служители от ИТ отдела, издигнали се до поста мениджър. За него не е достатъчно да имаш само харизма и силно присъствие. Лидерството обаче може да бъде придобито. Според така наречените треньори по развитие в кариерата, лидерството е съвкупност от придобити умения.

Познаване на технологиите

Като цяло, търговският усет и познаването и разбирането на бизнес стратегията е цялото основно познание, което ИТ мениджърите трябва да притежават. Добрият мениджър обаче трябва да познава и практически технологиите, с които се занимава неговият отдел. Това е необходимо, за да може той да разработи правилните стратегии за разгръщане и експлоатация на информационните технологии.

Коментар