Windows и Linux – заедно на РС-та от Dell

Американският производител Dell разработва потребителски PC-та, които ще могат да работят едновременно с множество версии на Windows на Microsoft и с Linux софтуер, съобщиха от компанията.
Потребителите на новите персонални компютри на Dell ще разполагат на практита с няколко софтуерно генерирани компютъра на една машина. За целта ще се използва технологията с нарастваща популярност, позната като виртуализация, която позволява по-голяма гъвкавост и сигурност.
Една виртуална машина може да работи с Windows Vista и да се занимава с всекидневните компютърни задачи, докато друга да се използва само за сърфиране в Интернет. По този се ограничават заплахите за сигурността до параметрите на виртуалната машина, която може да бъде изтрита по всяко време.
Трета виртуална машина може да оперира с версия на Linux, която е съвместима с програмите на работния компютър на потребителя. Четвърта може да работи със софтуера за Windows XP, който не е съвместим с Vista.
Подобни персонални компютри ще бъдат пуснати най-рано през следващата година, обещават от Dell. От компанията засега не разкриват дали въпросните компютри ще могат да работят и с операционната система OS X на Apple, предназначена за нейните машини Mac, чиито продажби растат по-бързо от глобалния PC пазар.
Вторият по големина компютърен производител в света разработва новите потребителски PC-та с помощта на няколко от своите партньори, включително с компанията VMware, която е част от EMC. Технологията вече е била използвана в потребителски компютри, макар че досега не е била рекламирана сериозно от производителите на PC-та. Изключение прави Apple, която използва процесори на Intel в своите Mac компютриПакетът с виртуализиращ софтуер, познат като Parallels, на компанията SWsoft е една от най-продаваните програми за компютрите Macintosh.
От Dell разкриват пред informationweek.com, че новите РС-та ще бъдат продавани или с няколко виртуални машини, качени на тях, или просто като компютри, които могат да се използват и за виртуализация. В момента Dell предлага PC-та с предварително инсталирани операционни системи и допълнителен софтуер.

Коментар