Как да изберем цифров фотопарат

На всеки няколко месеца големите производители на цифрови фотоапарати пускат нови модели, за които се хвалят, че имат подобрения или функции, без които не може. С толкова много марки, модели, мегапиксели и възможности всеки си задава въпроса — как да избера най-подходящия фотоапарат? В общи линии трябва да знаете някои базови неща за технологиите и да си отговорите на правилните въпроси, свързани с избора.
Цифровият фотоапарат, според енциклопедията, съхранява изображенията в цифров вид вместо да ги записва върху фотолента. След като бъде направена дадена снимка, тя може да се прехвърли на компютърна система, да се обработи с графична програма и да се отпечата на хартия. За разлика от фотографиите върху филм, които имат почти неограничена резолюция, цифровите фотографии са ограничени от количеството памет на фотоапарата, резолюцията на цифровизиращия механизъм и накрая от резолюцията на крайното изходно устройство (например принтер).С други думи, цифровият фотоапарат е много добър за правене на снимки, които можете да обработвате с някакъв софтуер на вашия компютър и след това да ги пращате чрез Интернет, но не е толкова добър за отпечатване на снимки с висока резолюция и размери 20х25 см или по-големи. Има, разбира се, и цифрови фотоапарати с много високо качество, които се справят отлично и с тази задача, но срещу висока цена.
Кога мегапикселите имат значение
Пикселите са точки или миниатюрни елементи, които формират цифровата снимка. Един мегапиксел се равнява на един милион пиксела. Стандартно за фотоапаратите се говори в мегапиксели и теоретично колкото повече мегапиксели има фотоапаратът, толкова по-добра или по-ясна снимка ще направи. Общо взето това е една доста добра теория. Но реалността е нещо различно от теорията, в зависимост от това как и къде смятате да използвате снимките. Ако разпространявате снимките в Интернет, мегапикселите не са от голямо значение, тъй като изображенията, които се предават в Интернет, обикновено имат ниска резолюция – 72 dpi (точки на инч) и около 300 или 500 пиксела по ширина. Мегапискелите имат значение, когато основната ви цел е да отпечатвате снимки с големина над 10х15 см. За тази цел трябва да предвидите цифров фотоапарат от висок клас или обикновен фотоапарат с 35-милиметрова лента. Повече мегапиксели ще ви бъдат в полза и когато искате да принтирате колкото е възможно по-ясни изображения.
Колко важна е скоростта
При избора на цифров фотоапарат трябва внимателно да проверите един параметър, който повечето потребители пренебрегват и след това съжаляват. Той е свързан със скоростта на работа с фотоапарата. Показателят може да се раздели на две основни части – времето, което е необходимо на цифровия фотоапарат  да бъде готов да направи първа снимка, и времето, което е необходимо да направи снимка, да я обработи и да се подготви за следващата. Дори времето за първоначална работа да е малко по-дълго, може да се преживее, но ако времето, което е необходимо на апарата от снимка до снимка, е по-дълго, може да не успявате да заснемете това, което искате.
Правенето на снимки с цифров фотоапарат може да бъде много лесно – само с натискането на един бутон. Но в същото време някои фотоапарати могат да ви предложат и повече – контрол върху експозицията, цветовете и др. Също трябва да обсъдите и опцията за премахване на червени очи. Тя ще ви бъде доста полезна, но за същата възможност ви предоставя и специализиран софтуер за обработка на снимки – дори и най-базовите като възможности програми предлагат тази функция.
От кои функции действително се нуждаете
Преди да започнете да оценявате даден модел, си направете списък с това, от което смятате, че имате нужда в един цифров фотоапарат. След това подредете списъка по важност на изискванията. Сега можете да отидете в магазина, да представите претенциите си на един компетентен (дай боже!) консултант по продажби и да опитате няколко различни модела. Ето основните въпроси, на които трябва да намерите отговор:
Правите ли предимно снимки в близък план, които изискват много детайли? Макар че всички фотоапарати ви позволяват да снимате от близък план (това е обозначено с една малка икона с цвете), начините, по които получавате достъп до тази опция, са различни. Така че ако правите много такива снимки, търсете фотоапарат с лесна за използване функция за близък план.
Нуждаете ли се от фотоапарат, който ви позволява да снимате обекти на далечно разстояние? В този случай вие вероятно ще искате да видите фотоапарати с по-голямо оптично или “истинско” (за разлика от цифровото) увеличение – типичното за повечето фотоапарати оптично увеличение е 3x. Но имайте предвид, че фотоапаратите с възможност за по-голямо увеличение обикновено са по-големи (има и изключения).
Дали осветлението е важно за вашата работа? Осветлението в действителност е много важно, защото ако светлината е лоша, и снимките ви ще бъдат с лошо качество. Типичният цифров фотоапарат няма да ви даде добра светлина. Повечето вградени светкавици могат да осветят достатъчно добре един обект, който се намира на не повече от 3 метра от фотоапарата. Дори и тогава, те не винаги разпръскват най-подходящия вид светлина. Потребителите могат да използват някакъв друг вид допълнително осветление, когато правят вътрешни снимки (или нощни снимки навън). И ако решите, че имате нужда от външна светкавица, проверете дали фотоапаратът, който купувате, има съответното гнездо, където да я монтирате. Обикновено то се намира отгоре на тялото на фотоапарата. Когато снимате навън при дневна светлина, правете това рано сутрин или късно следобяд, когато светлината е най-благоприятна за снимки.
Практика ли е за вас да снимате големи вътрешни и/или външни обекти – като например къщи или строителни обекти? Може би ще искате да видите фотоапарат с опция за широкоъгълни лещи – нещо, което не е включено в стандартния комплект на много фотоапарати и ще ви струва допълнително пари, но може да се окаже добра инвестиция.
Има ли значение размерът на фотоапарата? Дали по-малкият е по-добър? Това зависи от вас, казват експертите. Въпреки че идеята за джобен фотоапарат звучи като мечта, ако имате големи пръсти или не се оправяте добре с миниатюрни копченца и лостчета, за вас може да се окаже кошмар. Освен това, един по-малък и по-лек фотоапарат вероятно няма да има голямо оптично увеличение или голям дисплей, тъй като тези възможности изискват по-големи размери. Някои производители правят компромис с мощността на батерията в полза на по-малките размери. Това е друг пример за това колко е важен принципът “Опитай преди да купиш!”.
Какво ще кажете за размера на дисплея? Дисплеят с течни кристали (LiquidCrystalDisplay – LCD) определено е нещото, което прави цифровият фотоапарат уникален в сравнение с всяко друго устройство за правене на снимки. Страхотно е да имате възможност да видите снимката, която току-що сте направили, и да решите на момента дали искате да я запазите или да се отървете от нея. Нуждаете се особено от добър дисплей и когато искате да уловите детайла. Дисплеят ви позволява да приближите или да увеличите картината, която гледате, за да се уверите, че хващате детайла. Малък LCD без достатъчна резолюция няма да ви даде този детайл. По-голям LCD, да кажем 5 см, означава, от друга страна, по-голям фотоапарат и по-голяма консумация на ток от батерията. Отново ще трябва да направите известни компромиси.
Имате ли лимит на парите? Ето ви добра новина: Сега можете да купите много добър фотоапарат от известна фирма с 3 или 5 мегапиксела, с много модерни функции за сумата от 300 до 500 долара. И отново, важното нещо е да намерите фотоапарат, който предоставя най-доброто качество и функции за вашите пари. Затова от голямо значение е да изпробвате преди да купите, дори ако в крайна сметка решите да купувате от Интернет. Всички водещи производители правят превъзходни фотоапарати. От кого ще купите наистина е въпрос на личен избор.
Трябва да имате предвид и някои други важни особености при покупката на цифров фотоапарат. А те са:
Трайността на батериите
Проверете какъв тип е батерията на фотоапарата и колко е животът й. Литиево-йонната батерия е много по-добра от никел метал хидридната (NiMH). И двата типа позволяват презареждане и са по-добри от алкалните батерии. От своя страна, алкалната батерия за цифров фотоапарат е по-добра от нормалната алкална батерия. Не си и помисляйте да слагате от обикновените батерии във фотоапарата, защото те ще умрат много бързо. Можете да направите най-много 25-30 снимки, ако използвате LCD. И тук идва втората част на проблема: колкото е по-голям LCD, толкова повече енергия консумира от батерията. За всеки потребител, който прави много снимки, презареждащите се батерии определено са неговият избор. Иначе ще трябва непрекъснато да сменя батерии, което излиза доста скъпо. Освен това трябва винаги да имате една заредена батерия в резерв. И тъй като всеки фотоапарат е различен (въпреки че моделите от една марка в повечето случаи използват един и същ тип батерии), важно е да знаете продължителността на живот на батерията на конкретния фотоапарат или броят на снимките, които можете да направите с дадена батерия. Тази информация може да се намери в ръководството на потребителя. Добрият цифров фотоапарат вероятно ще направи до 300 снимки, преди да се наложи да презареждате батерията.
Купете си допълнителна памет
Сигурно сами ще стигнете до извода, че трябва да купите допълнителна памет. Дори започваме да виждаме някои производители въобще да не включват в моделите си карти с памет. Така че трябва да похарчите известна сума пари за допълнителна памет за вашия фотоапарат, в зависимост от това колко изображения искате да поместите върху всяка карта. Повечето фотоапарати работят с карти с памет от тип CompactFlash или SecureDigital (SD). И двата вида са достъпни с различни капацитети – 64 MB, 128 MB, 256 MB и 512 MB, в зависимост от нуждите ви. Преди да купите карта с памет, установете какъв тип използва вашият фотоапарат. По същия начин, ако вече притежавате цифров фотоапарат и искате да си купите втори, вероятно има смисъл да купите такъв, който използва същия тип карти и батерии. Обикновено, ако купувате фотоапарат от същия производител, особено ако е от същата продуктова линия, няма да имате проблем.
Вземете си четец на карти с памет или станция за скачване
Колко пъти сте се чудили как да свържете фотоапарата си към компютъра, за да прехвърлите снимките си? Затова Kodak разработи системата EasyShare. Натискате един бутон, за да прехвърлите снимките към персонален компютър, или да ги отпечатате направо от фотоапарата, като изобщо не използвате компютъра. Системата също така презарежда батериите. Подобни резултати обаче можете да постигнете с покупката на четец на карти с памет. Четците действат като външен твърд диск, който присъединявате към вашето PC или лаптоп, за да прехвърлите снимките, записани върху картата. Много от по-новите устройства идват с вградени четци на карти с памет, което ви спестява време за манипулации и удължава живота на батерията. Просто трябва да се уверите, че четецът, който купувате, е съвместим с вашата карта и с персоналния ви компютър.
Функции, без които можете: аудио и видео
Ако правенето на видео филми е важно за работата ви, купете си видео камера. Въпреки че почти всички цифрови фотоапарати имат възможности за заснемане на кратък видео материал, резолюцията обикновено е лоша. Освен това ще запълните много бързо паметта на фотоапарата. Използвайте фотоапарата по предназначение, т.е. да правите с него снимки.
Софтуер и отпечатване
Почти всички цифрови фотоапарати са комплектовани със софтуер, който ви позволява да прехвърляте изображения на вашия персонален компютър и след това да ги отпечатвате. Някои фотоапарати дори имат собствен софтуер за редактиране на снимките. Но ако редактирането е от важно значение за вашата работа, по-добре е да инвестирате в някой добър софтуерен пакет за графично редактиране от рода на AdobePhotoshop. Колкото до отпечатването на снимките, ако смятаме да правите това сами, уверете се, че имате принтер, който произвежда най-добрите фото изображения и освен това поддържайте под ръка известно количество от качествена фотографска хартия. Експертите са единодушни – никакви съвети не са по-добри от това да отидете в един добър магазин за фотоапарати или електроника, да поговорите с компетентен консултант-продавач и да изпробвате различни модели, преди да вземете крайното решение.

Коментари по темата: „Как да изберем цифров фотопарат”

добавете коментар...

  1. valu6ka

    Здравеите, малко смешно звуча-знам :D, но винаги съм се чудил защо е толкова скъпо с обективите,като технологията е открита отдавна а и прилагана не от последните години.
    все едно всеки който купи,плаща все едно е тестов продукт седммица след изобретяването му.
    Знам как звуча,няма нужда да ми пишете колко глупав и некомпетентен е коментара ми,но не сте ли се замисляли за основата на цените им?

  2. дарина

    Благодаря за инфото!

  3. KILLER

    Тази информация донякъде е полезна !!! За батериите не съм съгласна!!!!! DDD

  4. KIOÜD

    Ist ein aus !!!!!!!!!!!!

  5. Естел

    Благодаря за информацията,днес се чудех по какви критерии да си избера фотоапарат, вече разбрах:)Супер!!!!!

  6. Anytoniya

    saglasna sam!!!
    informaciyata e dobra!!!

  7. cveti

    naistina polezna statiq

  8. Karter

    Много полезна статия. Браво!

Коментар