Как да изберем мобилен телефон

Да си купиш мобилен телефон днес е наистина предизвикателство. Освен прагматичен, изборът е и силно емоционален. Виновниза това са производителите, които се чудят как да изкушават купувача. И трябва да им признаем, успяват. Глезят ни например с фешън телефони. За бизнеса пък предлагат джаджи от по 1000 лева и нагоре. Мислят и за бедните с апарати от каменната ера – без цвят и камера, представете си. Сега на мода е капачето с втори дисплей, дали някой обаче няма да поиска и втора камера? Това е в кръга на шегата, но, общо взето, каквото и да решат производителите да сложат в GSM-а, купувачи за всяка екстра се намират.

Да се върнем на прагматичния избор, защото емоциалният не се влияе от консултации. И така, търсите нов мобилен телефон. Покупката може да бъде доста объркваща, особено след като новите модели излизат с куп нови функции – от вградени видео камери и MP3 плейъри до PDA възможности и 3D игри. Но има няколко важни характеристики, на които трябва да обърнете внимание, за да направите най-добрия избор.

Втори дисплей/идентификация на повикването. При телефоните със сгъваем капак, този екран ви позволява да видите кой се обажда, преди да отворите капака. Много телефони с вградена камера могат да покажат снимка на обаждащия сe, ако преди това такава е била прикачена към името в списъка с контакти.

Телефонен бележник и гласово избиране. Помислете си колко много номера можете да запомните във вашия телефон. Гласовото избиране ви позволява да набирате, без да използвате клавиатурата, което е особено удобно, когато сте със слушалки.

Микробраузър: Той ви позволява да сърфирате в безжичния уеб. Ако вашият телефон има браузър по протокола за безжичен достъп WAP (Wireless Access Protocol), значи той е оптимизиран за преглед на сайтове, конфигурирани за малки, мобилни устройства. Не всички сайтове обаче са приспособени за WAP браузъри. Освен това, можете да използвате някои телефони с Интернет възможности в ролята на факс модеми. Трябва обаче да си купите подходящи кабели за данни, ако искате да ползвате тази допълнителна функция.

GSM: по-важни характеристики  
втори дисплей/идентификация на повикването
телефонен бележник и гласово избиране
WAP
SMS, чат и е-поща  
фотоапарат, видео камера и обмен на изображения
слушалки/микрофон/конферентно повикване
функция Натисни и говори”
Bluetooth и инфрачервен интерфейс
мултимедийни опции
аксесоари

Изпращане на текстови съобщения, размяна на текстови съобщения в реално време (чат) и електронна поща. Тези функции позволяват бърза комуникация без телефонен разговор. Ако работите много с електронна поща, трябва да се уверите, че вашият телефон поддържа тази функция, и че вашият абонаментен план не ви ограничава в съобщенията. Планирайте към основната услуга и евентуално предаване на данни.

Фотоапарат, видео камера и обмен на изображения. Използвайте тези възможности, за да правите снимки, да заснемате кратки видео клипове и да ги обменяте с приятели. Повечето камери са обикновени VGA модели, но вече разделителната способност на вградените камери достига 2 мегапиксела. Някои камери предлагат по-добри онлайн инструменти. Мултимедийните характеристики също варират. Но все пак телефонът с камера не може да замести истинската камера.

Слушалки/микрофон/конферентно повикване. Комплектът е полезен при многозадачност, като например работа на компютър и водене на разговор едновременно. Потърсете телефон с устройство с пълен дуплекс, което позволява на двете страни да говорят едновременно. Пътуващите бизнесмени, които често организират импровизирани срещи, вероятно ще искат телефон, който поддържа конферентни разговори.

„Натисни и говори”. Тази услуга функционира по подобие на апаратите „уоки-токи” и ви позволява да се свържете незабавно с отделни хора или група от хора. Тя е особено полезна за бизнес потребители, които се нуждаят от незабавен контакт със своите колеги. Най-хубавото е, че за тази услуга не ви е необходим мобилен сигнал. Но не всички мобилни оператори я предлагат.

Bluetooth и инфрачервен интерфейс. И двете характеристики ви позволяват да се свържете безжично с външни устройства, например да безжично да обменяте информация с джобни и настолни компютри. Освен това можете да използвате технологията Bluetooth, за да се свържете с безжичен комплект слушалка-микрофон.

Мултимедийни опции. Други функции, които заслужават внимание, са поддръжката на музикалния формат MP3, FM радио и полифонични тонове на позвъняване. Моделите от трето поколение приемат видео и поддържат видео конференции. Но трябва да имате съответната мрежа от трето поколение във вашия град.

Аксесоари и допълнения. Какво се предлага и какво е важно за вас? Проверете, преди да купите, дали даден аксесоар е предназначен за вашия модел телефон. Ако на телефона ви няма игри и приложения, можете ли да намерите такива? Вероятно да.

Може би погрешно смятате, че всеки телефон ще ви свърши работа. Но какво става, когато по-късно откриете, че телефонът на вашия приятел има нещо, което вашият няма. Ако не искате да преживеете подобно разочарование, погледнете списъка на 5-те най-желани от потребителите функции, според различни проучвания.

1. Програмируеми безплатни тонове при позвъняване. Повечето мобилни телефони ви позволяват да добавите нови тонове за звънене, но не всички ви позволяват да го правите безплатно.

2. Силен приемен сигнал. Почти невъзможно е да тествате мобилните телефони, за да проверите силата на сигнала, тъй като върху телефонния сигнал оказват влияние твърде много фактори и никога не можете да знаете дали слабият сигнал се дължи на мрежата, на телефона или на нещо друго. Но може да имате добра идея за това, кои телефони дават постоянно по-добри резултати при тестване на сигнала.

3. Слушалки/Микрофон. Мобилен телефон без такъв комплект е като „Ферари” с мотор на „Шевролет Спринт”. Добрият комплект от слушалки/микрофон е необходимо условие за безопасно шофиране и е задължителен, в случай, че законът разрешава воденето на разговори по време на шофиране да става само с такова устройство.

4. Малко тегло и размери. Малките телефони са много удобни, тъй като могат без проблем да се носят в джоба на ризата или панталона. Когато водите дълги разговори, ще оцените и малкото теглоJ.

5. Възможност за запис на гласови бележки. Повечето телефони, но не всички, имат система за гласови бележки. Тази функция е полезна, например при пазаруване. В такива случаи ще е добре да имате отделен бутон (или начин за програмиране на такъв), с който да активирате гласовата бележка. Като бонус, някои телефони позволяват да запишете такава бележка и да я пратите на някого по електронната поща.

Сега остава най-лесното. Намерете сечението между съветите на експертите и вашите желания и… купувайте.

по темата: „Как да изберем мобилен телефон”

добавете коментар...

  1. dimoh

    i koi e tozi telefon

  2. angel

    blagodaria za informaciata!

Коментар