Как да изберем монитор и прожектор

Колко време прекарвате пред монитора? Може би 8 часа, или 10, 12. И не само в офиса, а и в къщи. Сигурно ви омръзнало да гледате този грамаден CRT, заел почти цялото ви бюро? И така да е, нямате избор. Но поне можете да минете на TFT LCD. Добре дошли в необятния свят на дисплеите, където вашите възможности за избор едва ли някога са били толкова много и толкова достъпни.

Монитори

Не подценявайте монитора. За всяко неудобство, свързано с този елемент на вашата компютърна система, ще си платите – или ще си напрягате прекалено очите, или ще работите неефективно, ако дисплеят ви е по-малък от необходимото. Или пък няма да ви стига работно място, ако ползвате CRT вместо TFT на тясното си бюро.

Размер на екрана. Първото нещо при мониторите е размерът на екрана. Най-минималният размер, за който трябва да гледате, е 15 инча по диагонал. Ако купувате монитор с катодно-лъчева тръба – CRT (CathodeRayTube) – това са големите и обемисти монитори, проверете дали размерът на реалната видимост, която производителят е длъжен да посочи, отговаря на вашите изисквания. Обикновено важи правилото “Колкото по-голям, толкова по-добре”, но не и когато е в ущърб на други параметри.

Резолюция. Основен параметър е резолюцията (разделителната способност). Това е броят на пикселите, които са показани на екрана в даден момент. Например, резолюция 800 x 600 ще покаже 480 000 пиксела на вашия екран. Колкото повече са пикселите, толкова по-добре, тъй като дисплеят е по-удобен за работа. Проверете каква е максималната резолюция на всеки екран, който смятате да купите, и се уверете, че тя е не по-малка от 1024 x 768, така че да има достатъчно място върху него за показване на всички ваши икони и приложения.

Екстри. Също така е добре да проверите какви допълнитни възможности има монитора. Вградените високоговорители, например, стават доста популярни, въпреки че тяхното качество е далеч по-ниско от това на самостоятелните системи за звук. Все повече и повече монитори идват с интегриран USB хъб, който винаги е полезен, и ако вашата графична карта поддръжа интерфейсен изход за цифрово видео, тогава един монитор с вход за цифрово видео ще ви позволи да получите изображение с по-добро качество.

CRT и TFT.Остава да направите избор между монитор със CRT или TFT (thinfilmtransistor, наричан често LCD или плосък панел) екран. Напоследък обемистите CRT монитори губят популярност, въпреки че в момента те предлагат по-добри резолюции и дълбочина на цветовете, отколкото тези с плоски панели. Освен това те са неприлично евтини в някои случаи и неприлично тежки в други! По тези причини за момента запалените геймъри и графични дизайнери може би ще останат верни на CRT мониторите.

Популярността на TFT мониторите обаче расте и те вече задминават по популярност CRT екраните. TFT заемат много по-малко място на бюрото, доста по-леки са и като че ли са по-атрактивни визуално. Освен това не излъчват топлина и не изсушават въздуха в офиса, както правят CRT мониторите.

Скорост на опресняване. Все още TFT екраните с плосък панел не могат да се конкурират със CRT, когато става дума за скорост на опресняване на изображението (това е показател колко пъти в секунда се обновява изображението върху екрана) и това може да предизвика случайно размазване на картината върху екрана, особено при бързи движения. Но в тази област се работи много и вече има значително подобрение. Същото е вярно и за дълбочината на цветовете; TFT екраните вече настигат тези със CRT по отношение на точност на възпроизвеждане на цветовете.

Прожектори

Отивайки към прожекторите, трябва веднага да кажем, че тези устройства традиционно са били непосилни за джоба на домашния потребител на РС. Напоследък обаче те също показват тенденция към снижение на цената.

Технология. Първо трябва да знаете, че съществуват три различни технологии за обработка на светлина. Технологията DLP (или цифрова обработка на светлината) използва стотици миниатюрни огледала, за да проектира светлината. Едно огледало може да покаже един пиксел. От ъгъла на всяко огледало зависи какъв цвят ще се получи. Тази технология се разработва най-много при прожекторите, тъй като при нея теглото на хардуера е по-ниско, а получените чрез нея изображения са по-ярки и по-стабилни.

Второ, съществуват прожектори с единичен панел TFT LCD, които проекират изображението чрез излъчване на светлина през панел, съставен от прозрачни LCD елементи. Отново, всеки LCD елемент е контролиран, за да даде насока за цвета, който трябва да се получи. Тези устройства излизат по-евтино, за сметка на по-лошо качество на цветовете.

Третата технология е вариант на втората. Нарича се PolysiliconLCD. Различното при нея е, че има три панела от LCD елементи – по един за трите основни цвята – червен, зелен и син. От подобно устройство е трудно да се получи особено ярко изображение, но това е технологията, която може да ви даде най-прецизно качество на цветовете.

Яркост. Много важен параметър на прожекторите е яркостта, която се измерва в лумени. По правило, колкото е по-голямо това число, толкова по-голямо можете да направите изображението. Лумените по стандартите на ANSI показват яркостта на прожектираното изображение, така че ако имате малка, тъмна стая, където искате да използвате устройството, около 1000 лумена ще ви свършат работа. Голям екран в осветена стая може да изисква неколкократно по-висока яркост.

Резолюция. Когато гледате резолюцията на прожектора, трябва да знаете какво ще включвате към това устройство. По всяка вероятност това ще бъде лаптоп компютър и ако той работи с резолюция примерно 1024 x 768, то вашият прожектор ще трябва да поддържа най-малко такава резолюция. Колкото е по-висока резолюцията, толкова по-скъпо е устройството.

Това е само кратък преглед на факторите, които трябва да имате предвид и както е при всички покупки с такава стойност, допълнителното проучване ще донесе дивиденти. Трябва да се разгледат още неща като корекция на фокуса и на положението на устройството спрямо прожекционния екран, така че да няма размазване и изкривяване на картината.

Цените на прожекторите и LCD/TFT мониторите ще продължават да падат. Струва си да следите тенденциите в развитието на технологиите, за да направите възможно най-добрия избор.

Коментар