Как да изберем PDA

Как да изберем PDA
Струва си човек да притежава подобно устройство. Както обикновено обаче има някои неща, за които трябва да внимавате
Изглежда някои хора се опитват да ви накарат да повярвате, че устройствата от тип PDA (персонален цифров помощник) са достигнали върха си и че техните дни оттук-нататък са преброени. Не вярвайте на нито една от тези думи. Както при повечето други устройства от света на цифровите технологии, и персоналните помощници PDA се подобряват, а цените им продължават да падат. Струва си човек да притежава подобно устройство. То определено може да ви бъде от полза и за работа, и за забавление. Както обикновено обаче има някои неща, за които трябва да внимавате, когато избирате PDA.
Дисплеят
Очевидното място, откъдето да започнем, е дисплеят. Екранът е от огромно значение за един PDA, не само за гледане, но и в някои случаи на комуникация. В зависимост от парите, с които разполагате, имате известен избор, макар и не много богат. Най-евтин ще ви излезе модел с монохромен дисплей. Това е добро решение, ако смятате да го използвате за организиране на персонална информация. Разликата в цената между монохромните и цветните дисплеи вече не е толкова голяма, на пък цветният ще ви изчерпва по-бързо батериите (а това е важен фактор при избора на такова устройство).
Трябва да обърнете внимание също така и на разделителната способност (резолюцията). Принципът тук е ясен – колкото е по-висока резолюцията, толкова по-ясно ще бъде изображението. Резолюциите на PDA се движат в диапазона от 240x320 пиксела до 800x600. Ако нямате специални изисквания, най-разумно е да изберете някаква средна стойност между горните две.
Сега за операционната система
Съществуват сфери от компютърната индустрия, в които не всичко носи марката Microsoft. На пазара на PDA имате избор от операционни системи, макар че вие неизбежно ще се спрете на тази, която идва в комплекта на харесаната от вас машина. 
Започваме с мобилната версия WindowsMobileOS, която има много сходства с Windows за настолни PC. Макар че това е операционна система, която изисква доста памет, тя поддържа PDA версии на популярните приложения на Microsoft като Outlook, MediaPlayer, Word и MSNMessenger. WindowsMobileOS е лесна за изполване и ако сте фен на начина на работа на WindowsXP, няма вероятност да срещнете каквито и да било проблеми. Тя обаче не обича да си говори с компютрите Mac на Apple.
Така че отделете няколко минути на PalmOS. Обновена с цел да се отстранят ненужните и прекалено сложни елементи и да се увеличи бързодействието, тази операционна система се сработва чудесно както с РС, така и с Мас компютри (основно посредством едно приложение PalmDesktop). По тази причина това е най-популярната операционна система за PDA . Общоприето е, че тя е по-проста от двете основни операционни системи за PDA, въпреки че разликата продължава да намалява.
Има и други опции. SymbianOS е мощна, гъвкава система, особено за PDA, ориентирани към бизнес приложения, докато Linux се появи на няколко модела на PDA, но без голямо разпространение до този момент.
Паметта като фактор за бързодействие
Един изключително важен фактор, който може да доведе до драстична разлика в бързодействието на вашия PDA, е паметта. Ако разглеждаме нещата в контекст, при инсталирана WindowsMobileOS на Microsoft, ще имате нужда от най-малко 64MB вътрешна памет, но няма да е зле да добавите още. PalmOS е доста по-невзискателна и 16MB са й достатъчни за стабилна работа.
Тъй като устройствата PDA идват заредени с добър софтуерен пакет, в повечето случаи инсталираната памет ще бъде достатъчна за работа с всичко, което сте получили при покупката. По-големи изисквания към паметта може да има софтуер от други производители или мултимедийно съдържание. Достатъчно е да кажем, че колкото повече вътрешна памет искате, толкова по-висока ще бъде.
Трябва да обърнете внимание и на поддръжката на външна памет. Модерният PDA поддържа карти с памет. Най- популярните флаш карти са CompactFlash (CF) и SecureDigital (SD). Такива разширения са не само един ефикасен начин за прехвърляне на данни, но могат да бъдат полезни за съхранение на музика и видео, както и на програми с по-големи изисквания за памет. Падането на цените прави още по-привлекателни картите с флаш памет.
Какво е един PDA без комуникации
Повечето от съвременните PDA имат вграден интерфейс за безжична комуникация. Все още най-популярни са инфра-червените интерфейси. Те позволяват на PDA лесно да прехвърля данни към друго устройство с такъв порт. Недостатъкът на инфрачервения порт, разбира се, е ограниченият обхват, както и фактът, че приемащата и предаващата страна трябва да се виждат, т.е. да няма физически прегради по пътя на данните.
Расте популярността на WiFi технологията и една от причините е, че тя поддържа достъп до уеб. WiFi позволява също комуникация с други машини. Не забравяйте и за технологията Bluetooth. Обхватът й може и да е ограничен, но осъществяването на безжична комуникация между вашия PDA и лаптоп, например, ще стане без проблем. Тази технология не е толкова бърза, колкото WiFi, но е по-бърза от инфрачерванета и има много приложения. Неслучайно голяма част от днешните PDA комбинират Bluetooth и WiFi в едно устройство.
Клавиатура или писалка
Някои PDA имат вградени клавиатури, други разчитат на контакт на потребителя с екрана посредством специална писалка. Почти всички модели PDA поддържат писалка и имат вграден софтуер за разпознаване на ръкопис, както и клавиатура върху екрана (WindowsOS прави това малко по-добре отколкото нейния съперник Palm). Но една физическа клавиатура все пак е по-удобна и бърза. Тя обаче трябва да се заплаща допълнително, и ако имате големи пръсти, така и няма да ви е от голяма полза.
Да завършим с батериите
Търсете батерии, които да издържат около три до четири часа непрекъсната работа с едно зареждане (приемаме, че това са батерии с възможност за презареждане). Новостите тук бавно си проправят път. Консумацията на енергия зависи много от това, за което използвате устройството. Както може би очаквате, един видео материал, придружен с аудио ще изтощи батерията по-бързо, отколкото написването на документ и изпращането му по електронната поща.
От изброениет дотук фактори, заедно със скоростта на процесора, зависят цените на PDA – а те могат да достигнат и 500 долара. Ще откриете, че всички PDA имат софтуер, който позволява да синхронизирате данните PDA с тези в компютъра ви. Потребителите на Mac компютри обаче ще имат нужда от допълнителен софтуер, ако са купили PDA устройство, базирано на Windows.
Съобразявайте избора си с това за какво наистина искате да използвате устройството. Ако търсите средство за проста комуникация и мобилен инструмент за работа, тогава един скромен модел ще ви е достатъчен. Ако не искате да носите навсякъдe мобилен телефон и PDA, тогава вероятно ще се спрете на умен телефон (смартфон), който е хибрид на двете устройства. Смартфоните предлагат голям брой функции, включително забавления от рода на игри и музика, а някои включват и цифров фотоапарат с базови възможности.
 

Коментар