Джобни компютри и умни телефони – вече с една операционна система

Джобни компютри и умни телефони – вече с една операционна система
Появата на Windows Mobile 5 обещава повече приложения за бизнес потребителите на смартфони и PDA
01/02/2006
Най-популярните джобни устройства за бизнес потребители днес са или мобилни телефони с функции, подобни на тези на персоналните цифрови помощници (PDA), или персонални цифрови помощници с функции за комуникации, подобни на тези на мобилните телефони. И освен това съществуват „чистите” персонални цифрови помощници, които не могат да функционират като телефон.И за да бъдат нещата още по-объркани, всичките тези три типа устройства работят с различни операционни системи, или по-скоро, работеха досега. Всичко това е на път да се промени, благодарение на платформата Windows Mobile 5.

Windows Mobile 5  
Описание
Операционна система за смартфони, PDA и PDA-телефони; наследява Windows Mobile 2003
Подобрения
зарежда се от постоянна флаш памет, поддържа меки клавишиза операции с една ръка, поддържа всички безжични протоколи
 Включва
Mobile Office (Word, Excel, PowerPoint), Internet Explorer Mobile, Media Player 10, Outlook Mobile
Разработчик
Microsoft

Windows Mobile 5 е най-новата операционна система за джобни устройства на Microsoft, която заменя Windows Mobile 2003. Една от най-обхватните характеристикина WM5 е унифицираната платформа, която поддържа и трите типа устройства:  „умни” телефони (smartphones), джобни устройства (Pocket PC) и джобни устройства-телефони (Pocket PC Phones). Пазарът умни телефони вече се доказа като много силен и популярността на този тип устройства расте бързо. Функции като безжична електронна поща, достъп до приложения и сърфиране в Интернет са ценени от бизнес потребителите.

 „Умните” телефони Microsoft Smartphones, чийто представител е моделът Cingular 2125, са подобни на конвенционалните мобилни телефони, но предлагат допълнителна продуктивност и мултимедийни характеристики като Windows Media Player 10, Hotmail и достъп до MSN Messenger.
Устройства от типа Pocket PC като НР iPAQ rx1950/ rx1955 не предлагат функционалността на мобилен телефон, но пък разполагат с по-голям брой приложения, работещи на платформата Windows Mobile 5, в това число Word Mobile и PowerPoint Mobile.
И накрая, устройствата Pocket PC Phones от рода на Palm Treo 700w предлагат пълния пакет от приложения за Pocket PC плюс функциите на „умен” телефон.
Фактът, че всичките три устройства сега работят с унифицирана платформа, а не с отделни операционни системи като преди, е от полза най-вече за разработчиците на приложения. Наборът от характеристики на тези три типа устройства продължават да се различават, но по принцип WM5 ще позволи на повече приложения да работят на умни телефони и джобни компютри.
Подобрения в Windows Mobile 5
Най-забележителното подобрение в характеристиките на Windows Mobile 5 е постоянната памет. В миналото, устройствата Pocket PC можеха да задържат информация в паметта само докато батерията имаше някакъв заряд. С изчерпването на заряда, изчезваха всички данни.
Сега Pocket PC и Smartphonesсъдържат постоянна памет под формата на флаш ROM памет. Това означава, че джобното устройство работи повече като един конвенционален персонален компютър, като запазва данни и файлове. Но това подобрение включва един компромис – флаш паметта е по-бавна от паметта от тип RAM, така че в замяна на възможността за съхраняване на данни, Windows Mobile 5 стартира и зарежда данни много по-бавно. От друга страна, флаш паметта използва по-малко енергия, така че животът на батериите на устройства с тази операционна система може да бъде с до 10% по-дълъг.
Така наречените „меки клавиши” са познати на потребителите на мобилни и „умни” телефони. Обикновено това са два бутона, разположени точно под дисплея. Тяхната функция се променя в зависимост от контекста и се известява с надписи върху екрана. Меките клавиши са популярни при мобилните телефони, тъй като позволяват на потребителите да изпълняват операции само с една ръка при много често срещани задачи. Windows Mobile 5 въвежда меки клавиши и при Pocket PC, което позволява управление на приложения само с една ръка.
Windows Mobile 5 поддържа целия диапазон от протоколи за безжични комуникации, вкл. Wi-Fi, Bluetooth, EVDO, 1xRTT, GPRS и дори GPS. Това не означава, че и всеки Smartphone или Pocket PC ще включва хардуер за всички тези протокили. Все още не съществува устройство, което да поддържа вътрешно едновременно Wi-Fi и GPS, например. Но поддръжката на ниво операционна система означава, че производителите могат да създават модели на Smartphone и Pocket PC за всеки стандарт за безжична комуникация.
Тук е и любимият Office
Не е изненадващо, че Windows Mobile 5 включва мобилния Office пакет, с ъпгрейд до Word Mobile (подобрено форматиране на документи от настолен Word) и Excel Mobile (подобрено създаване на диаграми). Той включва също така PowerPoint Mobile, който преди беше на разположение само като самостоятелно приложение. Mobile PowerPoint може да показва, но не и да редактира презентации.
Smartphone и Pocket PC Phone могат да използват Internet Explorer Mobile в режим на цял екран. Браузърът предлага функции, които наподобяват повече тези при настолните компютри, в сравнение с предишните поколения устройства Windows Mobile.
Всички устройства с WM5 ползват Media Player 10 и поддържат възпроизвеждане на формати, които са съвместими с Microsoft. В пакета Pocket MSN за WM5 е включен Outlook Mobile, който осигурява на Smartphone и Pocket PC Phone достъп до MSN Messenger и Hotmail.
Ако вече притежавате джобно устройство с Windows Mobile 2003 или по-ранна версия на мобилната операционна система, с някои малки изключения, няма да можете да преминете към Windows Mobile 5. Можете да купите ъпгрейд за Dell Axim X50 Pocket PC. Hеwlett-Packard също планира ъпгрейд за своята серия iPAQ HX. Ъпгрейдите за устройства с функции на телефон са дори още по-редки, тъй като това изисква действие от страна на доставчици на услуги, които са по-заинтересовани от продажба на нови телефони.

Коментар