“Vista Capable” машините май не ставали за… Vista

 
Потребители от САЩ водят дело срещу Microsoft във връзка с кампанията "Windows Vista Capable". Стикери с това лого бяха залепени на компютри с Windows XP по време на старта на новата операционна система през януари, за да гарантират, че РС-тата са съвместими и с Vista.

Федерален съдия изглежда допуска кампанията на Microsoft да е била измамна, след като разреши делото, заведено от Даян Кели и Кенет Хансън, да продължи. Двамата потребители обвиняват Microsoft, че умишлено е подвела хората със своите стикери "Windows Vista Capable", залепени на машини с Windows XP, съобщава www.informationweek.com.

Софтуерната компания е поискала прекратяване на делото, но съдията Марша Печмън го насрочила за октомври. В съдебния иск, повдигнат през март, Кели и Хансън твърдят, че Microsoft е използвала тактиката "зариби и превърни", за да измести системите XP, като накара светът да чака новата операционна система Windows Vista.

Като аргумент в своя полза, потребителите посочват факта, че те са си закупили машина, на която може да се инсталира Vista, както е показвал стикерът, но всъщност само една разбита на части и непълна операционна система. Някои от компютрите със стикер "Vista Capable" са могли да работят само с версии на новата ОС, в които са липсвали възможности от рода на новия интерфейс Aero и Windows Media Center.

В действителност, Microsoft предлага версия на Vista, наречена Home Basic, която изисква само процесор на 800MHz, 512MB памет, 20GB хард диск и поддръжка на графика Super VGA. И макар компанията да препоръчва процесор от 1GHz, 1GB памет, 40GB хард диск и поддръжка на DirectX 9 за версиите "Premium" на операционната система, то те също биха тръгнали на по-слаба машина, но с някои изключени екстри.

Софтуерният гигант се опитва да се оправдае с това, че маркетинговата кампания "Vista Capable" е включвала и компонент "Vista Premium Ready", който обяснявал какви са разликите между версиите на системата. Въпреки това съдията е решил, че има достатъчно предпоставки делото да продължи.

Малко вероятно е обаче процесът да се проточи. В подобни случаи почти винаги делото се решава извън съда чрез постигане на споразумение между двете страни, коментира www.theregister.com. А потребителите, които вярват, че са били измамени от Microsoft, могат да очакват купони с ниска стойност с цел закупуване на компютър, на който версиите "Premium" на Vista ще работят без проблем.

Коментар