Dell настъпва с Linux компютри в Западна Европа

Американският производител Dell ще разшири продажбите на РС-та с предварително инсталирана операционна система Linux на пазарите в Западна Европа и Китай. Компанията, която в момента е вторият по големина доставчик на РС в света след HP, разкри плановете си на изложението LinuxWorld в Сан Франциско.
Dell ще атакува с Linux компютри пазарите във Великобритания, Франция и Германия. През май компанията стартира продажби на РС-та със системата Ubuntu Linux в САЩ под давление на потребителите.
Машините на Dell, предназначени за Европа, идват също с операционна система Ubuntu Linux. На китайския пазар обаче компанията, управлявана от Майкъл Дел, ще предлага РС-та с предварително инсталирана Novell Suse Linux.
Кампанията на Dell може да се отрази на приходите на Microsoft, тъй като производителите на РС плащат лицензни такси на софтуерния гигант за продажбата на компютри с предварителното инсталира операционна система Windows.
В началото на седмицата Lenovo, който е третият по големина производител на РС в света, също обяви широка линия от Linux лаптопи. Това е най-мащабният ход на китайската компания, която купи PC бизнеса на IBM, по поддръжка на системата с отворен код.

Коментар