Буш е предпочитан от кибер престъпниците

Името Джорд Буш е най-употребявано от кибер престъпниците, в сравнение с други знаменитости. Това твърди нов доклад на компанията за сигурност Panda Security, който отчита все по-нарастващо използване на имената на популярни личности в опитите за заразяване с вируси и друг зловреден код.
Разпространителите на червеи MSNDiablo.A, Nuwar.A и Wapplex.C по електронната поща се опитват да прилъжат потребителите с карикатури или видеозаписи с Джордж Буш.
Холивудските звезди и поп изпълнителите също са често срещана примамка в арсенала на кибер престъпниците. Червеят Piggy.A, например, се разпространява с имейл, който предлага на потребителите да разгледат снимки на Кармен Електра или Бритни Спиърс, троянецът Haxdoor.PL прилъгва с Анджелина Джоли и Никол Кидман, а Парис Хилтън е въвлечена в кампанията на червея Mops.A.
Често срещано явление са и “музикални” файлове с имена на известни певци.Така например, червеят TelnetOn.A се копира в папките на мрежите за безплатен обмен на файлове под имена като Eminem.exe, Evanescence.exe или Linkin Park.exe. Когато потребител се излъже да свали подобен файл, вместо музика, получава зараза със зловреден код.
Не са пожалени от кибер престъпниците и вече покойният Садам Хюсеин, нито пък неговият колега Осама Бен Ладен, чийто имена също се използват за разпространение на вредоносни програми, явно сред определена аудитория. Червеят Saros.C пък разчита на популярността на Бил Гейтс и Памела Андерсън.
И накрая, измислените герои като Хари Потър също влизат в арсенала на хакери, спамаджии и други кибер мошеници. Червеи като Hairy.A и Harrenix.A експлоатира именно влиянието на Хари Потър сред интернет аудиторията.

Коментар