Акциите на Аpple паднаха под 400 долара

Спадът в пазарната капитализация на Apple доведе до промени в схемата за възнаграждения на Тим Кук

Спадът в пазарната капитализация на Apple доведе до промени в схемата за възнаграждения на Тим Кук

Акциите на Apple поевтиняха, след като анализатори от Jefferies понижиха прогнозата си за ценните книжа на компанията. Вчера една акция на ИТ лидера от Купертино се търгуваше за по-малко от 400 долара.

От началото на годината пазарната капитализация на Apple намаля с 24%, докато индексът Standard & Poor’s 500 се повиши с 10%, предаде Блумбърг. Историческият максимум на акциите на Apple е 705,07 долара, а годишният минимум 385,10 долара. В сравнение със септември 2012 г., ценните книжа на ИТ гиганта сега са по-евтини с 43%, което се дължи на разочарованието на инвеститорите от липсата на иновации в продуктовата линия.

Търговците на дребно и мрежовите оператори имат на склад в момента два пъти повече смартфони iPhone, спрямо нормалното ниво, твърди Питър Мисек от Jefferies. По неговите думи, Apple продава по-малко смартфони, отколкото се очакваше.

Анализаторът Трип Чоудри от Global Equities Research коментира, че моралният дух на служителите на Apple пада и те все по-често се замислят за преминаване в други технологични компании като LinkedIn, Facebook, Hewlett-Packard и Google, акциите на която поскъпнаха с 23% през настоящата година.

Мисек прогнозира, че през второто полугодие Apple ще пусне на пазара не повече от 85 милиона iPhone устройства, което е с 25 милиона по-малко от предишната прогноза. Анализаторът понижи и целевата стойност на акциите на компанията от 420 до 405 долара.

Чистата печалба на Apple през второто тримесечие на финансовата 2012-213 г., приключило в края на март, намаля с 18% до 9,55 млрд. долара, спрямо същия период на миналата година. Приходите на компанията за тримесечието обаче нараснаха с 11% до 43,6 млрд. долара.

Междувременно, Apple промени схемата за възнаграждение на Тим Кук. Когато стана главен изпълнителен директор на Apple, той получи възможност да притежава акции на стойност 413 млн. долара, ако продължи да работи в компанията за определен период от време. След промените, възможността на Тим Кук да се разпорежда с ценните книжа ще зависи и от пазарната капитализация на Apple.

Коментари по темата: „Акциите на Аpple паднаха под 400 долара”

добавете коментар...

  1. :)

    Акциите на Apple няма да стигнат $1300 по една проста причина – борсовите играчи не искат стабилно растяща цена на коя да е компания, те от такива неща не печелят. Печелят от флуктуациите, които те самите създават по всевъзможни начини.

    Фактът е, че Samsung посредством Ace Metrix и Microsoft скрити зад Global Equities Research се опитват да атакуват индиректно Apple. Едните обявяват, че рекламите на Apple били пълна глупост, другите – че едва ли не всички инжинери напускали, щото мислели компанията за нестабилна.

    Това са ходове на паникьосани мениджъри и алчни борсови играчи, прибягващи до последните известни им средства за манипулация – черен PR.

  2. Иван

    до АА,
    Щом имаш някаква вътрешна информация за apple, за която ние простосмъртните не знаем, по-добре започни да купуваш акции на apple, току виж след време разберем за българин, забогатял по този начин.

  3. АА

    до мхм …

    да си чувал за висока ефективност?? apple са една от най-ефективните компании в света, може би най-ефективната!

    не драскай глупости да ти се смеят хората ..

    най-вероятно акциите ще стигнат до 1300 долара.. има си причина да не е сега и уолсттийт я знаят …

  4. Mc

    Поне още две години разработчиците първо ще пишат софтуер за iOS и след това за Андроид. Така че много е рано да се погребва Аpple.

  5. mhm

    И още ще падат акциите на тоя балон, тепърва ще се сриват

Коментар