Конкурентите Microsoft и Oracle се съюзиха в облака

Oracle започва партньорство с Microsoft в областта на облачните технологии

Oracle започва партньорство с Microsoft в областта на облачните технологии

Софтуерните гиганти Microsoft и Oracle обявиха стратегическо партньорство в областта на корпоративните облачни решения. Договорът касае частните и публични облаци и обхваща няколко продукта.

Клиентите на платформата Windows Azure и операционната система за виртуализация Windows Hyper-V Server ще получат пълен достъп до решения на Oracle като Java, Oracle Database и Oracle WebLogic.

Oracle, на свой ред, ще сертифицира и предоставя пълна поддръжка на своите продукти и ще направи достъпна операционната система Oracle Linux за клиентите на Windows Azure.

Изгода от новото партньорство да извлекат професионалистите и компаниите – те ще могат да използват гъвкаво и пълноценно софтуера на Oracle за платформи Windows Hyper-V Server и Windows Azure.

От една страна, Oracle и Microsoft ще бъдат партньори, но от друга двете компании ще се конкурират в предлагане на софтуeр, който се използва от големите корпорации за анализ на списъците от клиенти и други масиви от информация.

Фактът, че корпорации, които исторически са конкуренти, сега стават приятели, показва колко широки са възможностите за бизнес в облака, коментира сделката Даниел Айвс от инвестиционната банка FBR.

Microsoft и Oracle подчертават, че няма да се откажат от независимото развитие на своите бази данни Microsoft SQL Server 2012 R2 и Oracle Database 12c.

По данни на IDC, в момента Oracle контролира 45% от пазара на комерсиални бази данни, Microsoft държи 20%, а IBM – 18%. През 2012 г. обемът на този пазар достигна 28,2 млрд. долара.

Коментар