Seagate обяви уникални мобилни дискове

Seagate обяви уникални мобилни дискове
С по-висок капацитет, защита на данните и ниска консумация
13-06-2006
Лидерът при твърдите дискове анонсира 3 фамилии 2,5-инчови твърди дискове, базирани на технологията на перпендикулярен запис. Всички ще предлагат капацитет до внушителните 160GB. Новите устройства включват мобилен диск, комбиниран с флаш памет за най-ефективно използване на енергията, диск с криптираща технология с най-високо ниво на защита на информацията и модел на 7200 об./мин., предназначен за най-бързите лаптопи.
Momentus 5400 PSD идва с висока мобилна производителност и по-дълъг живот на батерията
Seagate успява да реши въпроса как едновременно да се повиши производителността и да се намали консумацията на енергия. Новият Momentus 5400 PSD (Power-Saving Drive) комбинира високопроизводителен твърд диск и флаш памет в едно хибридно устройство. Което да предложи най-доброто и от двата свята. 5400 RPM дискът на Seagate дублира най-често ползваните данни върху голям 256MB независещ от захранването кеш-буфер.
Ползите от това съчетание са няколко:
– По-бързо стартиране на системата или събуждане. След включване на захранването на ноутбука, плочите на твърдия диск трябва да се развъртят преди да започне зареждането на ОС. Стартирането направо от кеша елиминира това забавяне. По подобен начин, хибридните устройства на Seagate възобновяват работа до 20% по-бързо от традиционните модели, тъй като често използваните данни са били записани във флаш-паметта преди системата “да заспи”.
– По-ниска консумация на енергия – Seagate Momentus 5400 PSD намалява потреблението на енергия с до 50% и удължава живота на батерията, което е от особено значение за мобилните приложения. Това се постига с намаляване времето за развъртане на плочите.
– По-висока надеждност – Намаляването на времето за развъртане съответно удължава живота на диска, твърдят от компанията.
– По-висока производителност – хибридната технология използва независимия от захранването кеш за ускоряване общата производителност на системата. Според Seagate, това със сигурност ще се усети при Microsoft Vista, където 256-мегабайтовият кеш ще играе сериозна роля.
Momentus 5400.2 FDE “заключва” данните в ноутбука
Защитата на информацията в лаптопите става все по-важен фактор при тяхното проектиране, с все по-широкото използване на мобилни системи в глобален план. Изгубени или откраднати преносими компютри с жизнено важна или конфиденциална информация могат да струват на компаниите твърде скъпо. И все пак това не се осъзнава достатъчно, тъй като според национално изследване в САЩ на Ponemon Institute, все още фактор за закупуване на ноутбука са производителност (69%), функционалност (44%) и цена (25%).
Momentus 5400.2 FDE предлага лесен и ценово ефективен начин за предотвратяване на неоторизирания достъп до всички данни в лаптопа, а не само избрани файлове или дялове, в случай на загубване или кражба на портативната машина. Моделът е въоръжен с хардуерно-базирано криптиране на целия диск, което дава значително по-висока степен на защита срещу хакерство и опити за проникване в информацията. Потребителят трябва да въведе парола за пълен достъп до диска, или да използва други средства от трети производители като четци на пръстови отпечатъци и смарт карти. Освен това, за вграждане на криптиращия диск не е необходимо специално допълнително време за конфигуриране или инициализация.
Криптиращият мобилен диск на Seagate предлага следните предимства:
– Най-високо ниво на защита на данните (AES 128-битово криптиране) на данните.
– Скорост на криптиране, която в близка до пропускателната скорост на диска за запазване неговата производителност.
– По-добри системна производителност и живот на батерията от софтуерно-базираните начини на криптиране.
– Бързо изтриване на дисковете, когато се наложи употреба от следващ потребител.
 – Автентификация преди стартиране предлага на потребителите защитен достъп до техните данни.
Momentus 7200.2 е най-бързият и с най-висок капацитет мобилен диск
Със скорост 7200 RPM, 8 МВ кеш и до 160GB капацитет, Momentus 7200.2 предлага най-високите капацитет и производителност в 2,5-инчов диск. Устройството е предназначено за широка гама мобилни компютри, работни станции, RAID подсистеми и настолни РС с малък форм-фактор. Моделът е перфектен избор за потребители търсещи ъпгрейд към диск с производителност сравнима с моделите в настолните системи.
Цялата серия Momentus е изградена да издържа до 900 Gs удар в неработещо състояние и 350 Gs в работещо състояние – качества изисквани именно от мобилните системи. Дисковете използват енергията икономично, позволявайки на потребителите по-дълги часове работа на батерии. Те са практически безшумни благодарение на иновационните SoftSonic двигатели с флуидно-динамични лагери и QuietStep технологията за паркиране на главите.
Seagate вгражда технологията на перпендикулярен запис вече във всички твърди дискове, които произвежда. С нея компанията успява да постигне към момента плътност на записа от 132 гигабита на кв. инч.
“Мобилните дискове на Seagate намират добър прием сред нашите клиенти. Те имат висока производителност, без да правят компромис с качеството, и са определено по-безшумни от конкурентите си”, коментира Георги Койнов, продуктов мениджър в официалния дистрибутор АСБИС България. “- Не на последно място, Seagate остава единствения производител, който предлага 5 години гаранция,” допълни той.
Достъпност на пазара
Новите Momentus 5400 PSD, Momentus 5400.2 FDE и Momentus 7200.2 ще бъдат пуснати на пазара през първата половина на календарната 2007 г. Ще се предлагат в капацитети от 40GB до 160GB.

рубрика: Uncategorized

Коментар