Големи вълни спам идват от Далечния изток

Значително нарастване на спама от китайски домейни показват последните статистически данни на компанията за сигурност Symantec. В свой доклад експертите отбелязват рязко увеличаване на нежеланите съобщения от URL-и, които използват ".cn" – домейна от топ ниво (TLD) на Китай. През юли броят на подобни спам домейни е нараснал от фактически нула до 450.
Една от основните причини за растящата популярност на китайските домейни е, че TLD-та на другите страни, ползвани най-често от спамърите, са поставени в черните спам списъци, казват от Symantec. Следователно хакерите са принудени да търсят и регистрират нови домейни, които не са включени все още в черните списъци.
Освен това, спамът постепенно се насочва към специфични целеви пазари, добавят от компанията за сигурност. В доклада се вижда и, че спамът, използващ TLD-та на Хонконг (”.hk”), намалява, което може да се дължи на новите анти-спам закони в страната.
Symantec съобщава и за намаляване на спама с картинки. През юли само 10% от всички спам съобщения са били базирани на картинки, докато по-рано през тази година те са заемали около 50%.
С намаляване на спама с картинки обаче се увеличава използването на други форми на прикрепяне на файлове. Спамът с поздравителни картички заема първо място. През миналия месец са били изпратени над 250 милиона спам съобщения с поздравителни картички, като всяко от тях е съдържало линк към троянски кон, който се сваля на компютъра след кликване.
Сред другите форми на увеличаващата се нежелана поща влизат спам с PDF, Excel и ZIP файлове. И макар последните две форми да не са все още широко използвани, откриването на нови формати означава, че спамърите са твърдо решени да избегнат всякакви анти-спам филтри, се посочва в доклада на Symantec.

Коментар