“Режат” отворен стандарт на Microsoft

Софтуерният гигант Microsoft претърпя поражение на фронта на отворените стандарти за офис документи. Един глас провали усилията на компанията да получи подкрепа за своя Office Open XML (OOXML), лансиран като алтернатива на OpenDocument Format (ODF) пред комитета INCITS (International Committee for Information Technology Standards).
Одобрението на INCITS е от съществено значение за Microsoft в САЩ, писа silicon.com. Софтуерната компания вече получи теоретично одобрение от ISO (International Organization for Standartization), но се нуждае и от това на INCITS, за да запази набраната мощ.
Компанията обаче не успя да събере нужния вот за Office Open XML. Тя получи осем гласа в своя подкрепа, като седем бяха против и един въздържал се. На Microsoft й бяха необходими девет гласа.
Това е поредната пречка по пътя на софтуерния гигант в дълго водената битка за одобрение на Open XML като отворен стандарт за офис документи, наравно с OpenDocument Format. Дискусиите в INCITS бяха доста спорни. През миналия месец се повдигнаха въпроси за членството на решаващата техническа подгрупа V1 в организацията, когато тя се увеличи от седем гласуващи членове в началото на годината на 26.
Гласуването не породи никакви изненади – Apple, EMC, HP и Intel гласуваха в подкрепа на OOXML, докато съюзниците на Sun, като Oracle и IBM, гласуваха против. Sun няма право на глас. Правителствените тела бяха разделени, като US Department for Homeland Security подкрепи Microsoft, а US Department of Defense гласува против. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), голяма международна организация за стандарти, се въздържа.

Коментар