ЕС одобри обединение на NOR бизнесите на Intel и STMicroelectronics

Европейският съюз позволи на Intel и STMicroelectronics да обединят губещите си отдели, които произвеждат тип флаш памет, използвана най-вече в клетъчните телефони. Производителите на чипове заедно с частната фирма Francisco Partners ще сформират нова компания, която ще купи NOR флаш бизнесите на Intel и STMicroelectronics, съобщи siliconvalley.com.

NOR е технология, която от доста време насам постоянно губи територия от по-евтината си алтернатива NAND на пазара за дигитални камери и музикални плеъри. Европейската комисия заключи, че джоинт-венчърът няма да създаде антитръстови проблеми, тъй като съществуват силни конкуренти и за двата вида флаш памети, а потребителите ще имат пред себе си достатъчен брой алтернативи.

Intel, която е най-голямата компания за производство на полупроводникови продукти в света и продава над три четвърти от всички микропроцесори, използвани в компютрите с операционна система Windows, ще получи $432 милиона в брой за своя NOR флаш отдел.

STMicroelectronics, произведител на чиповете, които усещат движение в iPhone на Apple и в игралната конзола Wii на Nintendo, ще продаде за $468 милиона целия си отдел за флаш памет, вкл. подразделението си за NOR, както и дела си в джоинт-венчъра с Hynix Semiconductor за NAND флаш чипове.

През миналата година общите приходи на компаниите от бизнеса с NOR флаш чиповете са били $8.3 милиарда, но нито една фирма не е успяла да реализира печалба в този сегмент, според iSuppli. Отделите, притежавани от Intel и STMicroelectronics, са направили общо от продажби през 2006 година $3.6 милиарда. NOR бизнесът костваше на Intel по $150 милиона годишно до 2005-та, когато гигантът сключи джоинт-венчър с Micron Technology за производство на NAND флаш.

Коментар