САЩ натискат по-силно Китай за пиратството

През последните няколко години Китай предприе решителни мерки за подобряване на защитата на правата върху интелектуална собственост. Въпреки това обаче все още се виждат сериозни пропуски, на които трябва да се обърне внимание, писа CNET News, позовавайки се на говорител от администрацията на Буш.
САЩ са се обърнали към Световната Търговска Организация (СТО) за повдигане на формално дело срещу Китай. От администрацията на Буш посочват, че немарливите правила в азиатската страна са спомогнали за възхода на индустрията с пиратстване на американски стоки. Черният пазар за тези стоки струва на щатските компании милиарди долари всяка година.
Представители на US правителството искат отговорните за нарушаване на авторските права да бъдат преследвани по-строго от китайското правосъдие, както и по-строги правила за това какво се случва с конфискуваните пиратски материали.
През юни двете страни проведоха дискусии по проблема, но не успяха да изгладят различията си. Поредното оплакване не е единственото предизвикателство, което САЩ повдига срещу Китай. Администрацията на Буш обмисля и изискване на съдебно жури от СТО по друг случай за нарушаване на права върху интелектуална собственост.

Коментар