Сайт на ЕС подпомага енергийните изследвания

CORDIS, информационната служба на Европейския съюз за научни изследвания и развитие, стартира нова услуга, насочена към  проучвания в областта на енергията, съобщи порталът www.evropa.bg. Специална уеб страница ще подкрепя разработката на рентабилни технологии в отговор на нарастващите глобални нужди от енергия, особено в Европа.
Ще бъдат осигурени средства за проекти, които се занимават с устойчиви енергийни източници, ефективни енергийни технологии и технологии за намаляване на замърсяването, пише в страницата „За енергията”. На нея са публикувани и подробности за енергийната работна програма. Проектът е по Седма рамкова програма, уточнява представителството на Европейската комисия в България.
Напътствия, практическа информация и помощ за всички аспекти по участието в Седмата рамкова програма са дадени в страница с информация за мрежата от Национални точки за контакт (NCPs). Информацията от тях – от академични институции до министерства – е на съответния език и отразява различната среда в съответната държава.
Сред другите възможности са услугата за запитвания (Enquiry Service), която замества традиционната услуга за електронна поща (Help Desk e-mail service), неформалната група от офиси за координация (IGLO) и пътеводителят (CORDIS Mini-Guide).
Страницата за събития описва подробности от важни конференции на тази тематика. Ще бъде достъпна и информация за предишни събития, с възможност за даунлоуд на програми и презентации, където има такива.
На разположение е и голяма библиотека, при нужда от допълнителни документи, публикации и бюлетини за енергията в рамките на Седмата рамкова програма. В нея е осигурен достъп до законодателни документи, работни програми, всички официални документи на Седмата рамкова програма, както и широк набор от други публикации.
Най-накрая е разположена секцията „Полезни връзки” с допълнителна информация в сферата на енергийните изследвания, политически инициативи, институции и служби на ЕС, линк към Международната агенция по енергията (IEA) и др.

Коментар