Съветват Nokia да мине спешно на Android

Nokia има единствен правилен ход - да премине към Android, смята анализатор от Bernstein Research

Nokia има единствен правилен ход – да премине към Android, смята анализатор от Bernstein Research

Експерти не вярват в ефективността на партньорството между Nokia и Microsoft, предвид резултатите до момента. За пореден път анализатори призоваха финландската компания да премине на страната на Google и нейната платформа Android.

Според Пиер Ферагу от Bernstein Research, единственият изход за Nokia в сегашната ситуация е сътрудничество с Google и преминаване на смартфоните й под управление на Android, макар и това да е много болезнено. По неговите думи, въпросът за смяната на платформата е актуален както никога досега.

Nokia може да стане много опасна за конкурентите, ако премине от Windows Phone към мобилната платформа на Google, смята Ферагу. Финландският производител избра системата на Microsoft и сега е принуден на практика отново да изгражда своя бранд. Bernstein Research не изключва, че към края на годината Nokia може да възприеме Android в евтините си смартфони.

Известно е обаче, че преходът на Nokia към операционната система на Google в момента е невъзможен, тъй като компанията подписа споразумение с Microsoft да пуска само смартфони под управление на Windows Phone.

Договорът действа до 2016 г. и при нарушение от страна на Nokia, компанията ще трябва да плати на Microsoft огромна компенсация. Въпросът е в размера на тази сума и готова ли е Nokia да влоши отношенията си с Microsoft.

Важно обстоятелство също така е, че инициативата за пускане на смартфони изключително с Windows Phone принадлежи именно на Nokia, а не на Microsoft. Компанията вярва в перспективите на Windows Phone и заложи бъдещето си на тази платформа.

Коментари по темата: „Съветват Nokia да мине спешно на Android”

добавете коментар...

  1. 7yjft

    @boo
    Убунту е по-назад в готовноста си за работа на мобилни телефони дори и от наследника на MeeGo.. Защо Нокия да предпочетат Убунту пред наследника на собственната им разработка?!

  2. 7yjft

    @Ивайло Димов
    Хич няма да им навреди…
    Само ще трябва да прявят реклама за своя сметка.
    Ще трябва да прекратят договора с Майкрософт и вместо да получават пари за да ползват WP, ще трябва да плащат на Майкрософт лицензни такси за WP и патентни такси за Андроид.
    Ще трябва да разработват HERE за Андроид и да гледат как хакнати версии се появяват по телефоните на конкуренцията..
    Ще трябва да си пренастройват отделите за разработка да могат та да поддържат още една операционна система…
    Ще трябва…

    Сигурно още може да се изрежда, но няма смисъл… Нокия е в тоя бизнес да прави пари, а не да задоволява желанието на шепа фенове които ще се стопят като ланшния сняг когато Самсунг, ХТЦ, Хуави или някой друг предложи подобен на флагмана на Нокия…

  3. boo

    Ако Нокия сложат Убунту, си решават проблемите за 5 години напред.

  4. boo

    Nokia disconnecting people

  5. Ивайло Димов

    Надали може да им навреди на финансовите резултати ако вземат да си пуснат флагмана с чист андроид, без да се заиграват със собствени интерфейси и “собствен” софтуер

  6. 7yjft

    За пореден път се убеждавам, че разните коментатори или не мислят какво говорят или по-вероятното е не могат да мислят и се пускат по течението…

    Ако Нокия превключат към Андроид, ще загубят:
    – поне година заради новия преход към нова операционна система
    – възможноста да се отличават от конкуренцията..
    – парите които им плаща Майкрософт (вместо това ще трябва да им плащат патентни такси както всички други производители ползващи Андроид)
    – вложените до сега средства в WP услугите като примерно HERE
    – т.н.
    Ще трябва да се състезават сами със себе си (HERE услугите са вече част от WP инфраструктурата), а също и с конкуренцията на другите производители на Андроид телефони.
    Ще се превърнат в компания като например HTC – тук таме с добри идеи, но с невъзможност да ги реализира. Я производстовото ще е недостатъчно за търсенето на пазара, я “някой” ще реши че му нарушаваш “съня” (т.е. патентите) и ще се дърпате из съдебните зали, я ще закъснееш с две седмици и Самсунг ще представи телефон с повече възможности или Хуави такъв със същите, но два пъти по-евтин..
    Добре са си сега Нокия – вече не са на загуба, продажбите растат, държат поне 80% от пазара на WP телефони, новите модели ще бъдат представени скоро… Има още много хляб в тях.

  7. bullstar

    напротив – майкорософт имат съвсем точна и ясна визия за напред. А идеятя е банална до безобразие – да нядянем хомота на врата на потребителите и да ги вържат само към майкрософт. Софт само от Уин Маркета. Услуги само нашите , драйв мрайев , облаци разни.
    Нещо повече – бавно и безпротакане се налага модела на абонамент.
    Ами така де – ” къде се намирате – ще си купувате 1 път уиндоус или офис и ще ми седите с години на него. Че на нас пари ни трябват непрекъснато ве ееййй . Я марш да минавате на абонамент” . ПР валяка бачка на пълна газ и полека лека ще го набият в главите на хората -като каква суперса ОС е Уин 8х и колко са изостанали тея дето не са минали на нея. А след време и самия Уиндоус ще скочи в облака и ще стане и той на абонамет. Така че..учете линукс – убунту минт – няма значение 🙂

  8. Gen

    Windows Phone не е лоша операционна система с много новаторски идеи в нея.
    Като програмист мога да кажа че писането на апликации за нея е удоволствие още повече ако я слеят с Windows 8 Metro. Но MS като фирма свикнала да копира реши да копира затворения модел на Apple и това беше нейната огромна грешка. Потребителите на MS са все пак техничари които обичат да се ровичкат в нещата стигайки до “желязото”. Ако си спомняте в ерата на Windows Mobile колко по-хибави ROM-ове имаше от тези на MS и това правеше общостта около тези екосистема да твори. WP7 а в последствие и WP8 са затворени до неадекватност. Не мога да избера моя мелодия за звънене, не мога да избера моя клавиатура, няма BG Phonetic, не мога да си инсталирвам мои апликации и т.н. и т.н. Тази затвореност, параноя и дистанциранот отврати верните фенове на MS, като в същото време Андорид им предложи всичко това с пълни шепи. Продължавам да твърдя че толкова години по-късно MS продължават да се лута, да няма своя визия за нещата, да гляда само в канчето на другите опитвайки се да крадне нещо и в карайна сметка да са супер неадекватна. Nokia избери Андроид и остави MS да си прави Surface телефони!

  9. Анoнимен

    Спрях да харесвам Нокиа, когато пуснаха тия боклуци. Дотогава им бях верен фен.

  10. nikito_blend

    Nokia как се прекарах с тоя windows.

Коментар